Законът за съдебната власт мина на първо четене

  • 15 март 2019 10:00

  • 252
  • 0
Законът за съдебната власт мина на първо четене
©

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт.

За по-голяма бързина и кадрова обезпеченост при взимане на решенията, които дадена колегия или Пленума на ВСС взима, се предлага създаване на едноинстанционност на производствата, с изключение на дисциплинарните такива. Въвеждат се и изменения, свързани със статута на Инспектората към ВСС. Предлага се при освобождаване на главния инспектор или на инспектор, Народното събрание да назначава ново лице на съответния пост.

С друга част от измененията се цели законодателно уреждане на практиката в съдилищата - организацията на работа на съда да бъде уеднаквена с оглед актовете, които се издават от административния ръководител на съответния съд.

По отношение на дисциплинарните производства се въвежда правомощието съответната колегия на ВСС при решение за налагане на по-леко дисциплинарно наказание от предложеното, да може сама да наложи и наказанието „забележка“.

С въведеното изменение се ускорява процедурата за завършване на дисциплинарното производство пред кадровия орган и се препятства възможността за изтичане на сроковете. Предлага се и правилниците по чл. 342 ал. 1 от ЗСВ да съдържат и разпоредби за условия и ред за понижаване на ранга на съдебни служители, за които са налице данни за трайно влошаване на качеството на работата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
252 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини