Емил Радев: Свободата на движение не означава освобождаване от отговорност

  • 12 март 2019 13:34

  • 240
  • 0
Емил Радев: Свободата на движение не означава освобождаване от отговорност
© Фейсбук/ Емил Радев

Свободата на движение не означава освобождаване от отговорност, това заяви българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев по време на дебат в пленарна зала на Европейския парламент относно новосъздадената система за обмен на информация в Европейския съюз за осъдителни присъди на граждани на трети държави, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Според българския представител, всички хора, които живеят в Европейския съюз, независимо от това дали са европейски граждани или не, имат задължението да спазват националните и европейските закони. 

Емил Радев припомни, че с оглед на терористичната заплаха в Европа с последните години бяха предприети редица мерки за повишаване сигурността на гражданите, като една от тях е създаването на нова централизирана система ЕКРИС за обмен на информация за осъдителни присъди на граждани на трети държави.

По-точно, тази нова централизирана система ще включва информация за лицата с издадени осъдителни присъди, като самата информация за присъдите ще може да бъде получена само от осъждащата държава-членка. Освен това гражданите с двойно гражданство - такова на ЕС и на трета държава, ще бъдат включени в централизираната база данни. Техните пръстови отпечатъци, събрани в съответствие с националното законодателство, ще бъдат включени в системата. 

Според българския представител в Европейския парламент, ефективният обмен на информация за присъдите на граждани на трети страни, издадени от европейски съдилища, ще означава, че вече никой не може да избяга от закона като се премести от една страна в Европейския съюз в друга. „Новата система ще гарантира, че понасянето на съдебна отговорност ще става независимо от мястото на пребиваване“, заяви в заключение Емил Радев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
240 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини