Емил Радев: Не позволихме създаването на мигрантски лагери в ЕС

  • 12 март 2019 11:51

  • 381
  • 1
Емил Радев: Не позволихме създаването на мигрантски лагери в ЕС
©

Европейският парламент отхвърли опитите за създаване на мигрантски лагери в ЕС. Твърдо се противопоставихме на предложението на Еврокомисията, което щеше да позволи използването на еврофондове за създаване на категория центрове, каквито на практика не са предвидени в европейското законодателство. Това коментира българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който бе докладчик от страна на групата на ЕНП по темата.

Той приветства резултата от гласуването на състоялото се в понеделник вечерта в Страсбург извънредно заседание на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. С решението си евродепутатите отхвърлиха предложението на Европейската комисия за въвеждане на т. нар. контролирани центрове за прием на мигранти в ЕС. Делегираният акт, предложен от ЕК преди близо месец, целеше да бъде предоставено европейско финансиране по фонд „Миграция, убежище и интеграция" и фонд „Вътрешна сигурност" за създаването и управлението на т. нар. „контролирани центрове".

„При положение, че не съществува определение за такъв тип центрове в европейското законодателство, в разговорите между представители на Европейската комисия и членовете на комисията ЛИБЕ много от поставените въпроси останаха без конкретен отговор. Не стана ясно например как точно Европейската комисия вижда осъществяването и функционирането на тези центрове, нито пък каква е всъщност разликата между „контролираните центрове" и горещите точки в Италия и Гърция, в които се регистрират спасените в Средиземно море мигранти", отчете след заседанието Емил Радев.

Поради опасения за липсата на правно основание за предоставянето на европейско финансиране за този тип центрове, мнозинството от евродепутатите гласуваха против предложението на Комисията. Идеята за въвеждането на мигрантски лагери вече за втори път получава отказ от членовете на Европейския парламент - по-рано тази година в рамките на обсъжданията на промените относно Европейската гранична и брегова охрана предложението за създаване на контролирани центрове също бе отхвърлено от ЕП като правно неиздържано.

Последвайте канала на

Десислава Станева
381 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.03.12 | 12:03

1

Брей голяма работа сте свършили с месечни заплати колкото пенсията на един пенсионер за 5 години .

Добави коментар

Водещи новини