Илияна Йотова: Всеки един исторически момент е подходящ да бъдеш посланик на доброто

  • 07 март 2019 15:07

  • 264
  • 1
Илияна Йотова: Всеки един исторически момент е подходящ да бъдеш посланик на доброто
© Пресцентър Президентство

Всеки един исторически момент е подходящ да бъдеш посланик на доброто, защото можеш да променяш, да защитаваш. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва днес в София в заключителното събитие на високо ниво на инициативата "Посланик за един ден". Йотова направи ключовото изказване на събитието.

В него вицепрезидентът определи като жалко, че отново има подчертано отстъпление от човешки права. Тя цитира проучвания от последните години, според които напредъкът в равенството между половете се забавя или дори има определен регрес в някои държави. Изкривени дебати си играят със страховете на хората, реални решения липсват, а насилието, неравенствата, социалното изключване и дискриминацията вече са нормална характеристика на нашето общество. Сякаш свикнахме да мислим, че това, което сме постигнали в областта на човешките права, ни е дадено веднъж завинаги - уви, не е така, каза Йотова, според която мащабът на тези проблеми не присъства в публичното пространство, освен ако не се случи непоправимото, а многобройните документи на международните институции също не са решили проблемите. Според нея част от проблема е и безразличието, с което се посреща потъпкването на правата и свободите. 

Има още много какво да се прави по превенцията на домашното насилие, каза вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя цитира данни, според които 74 процента от европейците смятат, че домашното насилие е обичайно явление в тяхната страна. Сто и осемнайсет милиона европейци живеят в риск от бедност или социално изключване, а 42 процента от възрастните европейци са ставали жертва на дискриминация, основана на възрастта им, а за България този процент е 60, каза вицепрезидентът, която цитира и други данни за различни сериозни проблеми. Тя посочи, че 90 процента от инцидентите, свързани с насилие от омраза, не се докладват на органите на реда. Зад всички тези числа се крие човешка съдба, напомни вицепрезидентът. Тя обаче може да бъде променена, добави тя.

Историята познава много примери на жени, които с куража си, знанията, смелостта си са успели да направят промяната и да достигат прогрес. Най-голямото постижение на инициативата "Посланик за един ден" е да провокира младите хора в България, да вдъхнови всички участнички в конкурса в най-важното нещо на този свят за един човек - да повярва с себе си. А щом повярваш в една кауза, това е първата крачка към нейната реализация, каза Йотова.

Когато пораствах, майка ми казваше - случайност е дали ще се родиш хубава, интелигентна или богата, но това, което наистина е важно, е какво избираш да правиш с това, което ти е дадено - дали избираш да си смела, да поемаш рискове, да си добра и да действаш според убежденията си, каза пред присъстващите британският посланик Ема Хопкинс. Тя отправи послание към 13-те победителки - да открият какво ги вдъхновява и да останат верни на това вдъхновение.

"Посланик за един ден" се организира от посолството на Великобритания в България. Поводът е Международният ден на жената - 8 март. Победителките - на възраст от 15 до 19 години, са избрани след конкурс с есе на тема "Как бих използвала силата си на личност, за да променя света". Тази година вицепрезидентът се включи в инициативата като избра своя победителка, с която заедно имаха общи дейности.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
264 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2019.03.07 | 18:02

1

Червена свиня.

Добави коментар

Водещи новини