Боил Банов за одитния доклад на Сметната палата: Не трябва да се чете политически

  • 07 март 2019 11:31

  • 387
  • 0
Боил Банов за одитния доклад на Сметната палата: Не трябва да се чете политически
© Булфото (архив)

Откакто работим с екипа ми, бюджетът за паметниците на културата е увеличен повече от два пъти.

Това каза на пресконференция министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за. Той коментира одитния доклад на Сметната палата, в който се твърди, че архитектурното културно наследство е в опасност. „Искам да благодаря на Сметната палата. Мисля, че нашите екипи работиха много добре и усърдно с техните. В крайна сметка общата цел на всички беше да охарактеризираме средата и възможностите за решаване на дълготрайните проблеми. Стратегията за култура, която включва културното наследство и опазването му, вече е публикувана на сайта на Министерството. Бюджетът за опазване на културното наследство вече за втора година е увеличен двойно и вече е близо 7 млн. лв. Направихме и огромна инвестиция в повишаването на заплащането на служителите. Предстои преместването на Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) на първия етаж в сградата на Министерството. Горди сме с това, което правим. Проблемите, с които сме се захванали, са тежи и унаследено повече от 50 години“, обяви Банов.

„Докладът на Сметната палата не трябва да се чете политически. Министерството разбира проблема с паметниците на културата, ноо това е един устойчив път, по който сме тръгнали и връщане назад няма. Разговаряли сме с премиера и министъра на финансите и отговорът е перманентното увеличаване на бюджетите. Трябва навсякъде държавните служители да получават възнаграждение, което е адекватно на труда им. Няма такава хипотеза, при която 19 000 паметника - 19 000 души ще ги проверяват всяка година. Ние проверяваме регулярно. Работата се върши от нас и общините също вършат своята работа. Има къщи, които сме ги проверявали по 8-9 пъти за две години. Но въпросът е какво се случва, когато имотът е частен и има 18 собственици. Същината на проблема е това“, разкри Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за.

„Законодателството за ипотекиране на сгради – паметници на културата, е тромаво, работим по улесняване на процедурите. Стратегията за набавянето на човешки ресурс в работата по паметниците на културата е дигитализацията. Не можем да се върнем във филма „Опасен чар“ и да сложим на всеки паметник на културата милиционер. Така че стратегията е дигитализацията и адекватното заплащане“, заяви Банов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
387 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини