Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за концесиите

  • 07 март 2019 10:04

  • 301
  • 1
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за концесиите
© Novini.bg

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за концесиите, които да улеснят концесията на летище „София“.

Той бе приет с гласовете на 109 народни представители, „против“ бяха двама, а „въздържал се“ гласуваха трима. Промените са свързани с концесии, при които ще бъдат заложени изисквания за големи по размер инвестиции в публична инфраструктура, както и значителни плащания от концесионера към държавния бюджет.

Измененията прецизират текстовете за солидарната отговорност, начина на разрешаване на спорове между страните, както и основанията за недействителност на концесионния договор. С предложените промени всеки един от участващите в групата икономически оператори ще отговаря солидарно, съгласно ресурса, който е предоставил за участие в правната форма за концесията. Конкретизират се и текстовете за разрешаването на спорове като се елиминират възможностите за противоречиво тълкуване. По този начин се дава възможност възникналите противоречия да бъдат решавани от арбитражен съд. С друга промяна отпада възможността концесионният договор да бъде обявяван за недействителен, когато съдържанието на договора не съответства на минималното съдържание, определено в закона.

С внесените поправки в закона се гарантира по-широка конкуренция при отдаването на летище „София“ на концесия. Заради законодателните пречки срокът за подаване на оферти за концесията беше удължена 4 пъти, като последният е до 3 април 2019 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
301 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2019.03.07 | 11:01

1

Както вече ясно се вижда, без комунисти в парламента се върши повече работа. Българският народ вече знае кои са неговите смъртни врагове: БКП/БСП-терористи.

Добави коментар

Водещи новини