Парламентът отхвърли предложено от ДПС проекторешение за неофашистки прояви у нас

  • 06 март 2019 13:56

  • 456
  • 1
Парламентът отхвърли предложено от ДПС проекторешение за неофашистки прояви у нас
© Булфото (архив)

Парламентът отхвърли предложен от ДПС Проект на решение относно нарастване на неофашистките прояви в Европа и България. Предложението не е било обсъдено от нито една от ресорните парламентарни комисии. От гласувалите 119 народни представители 25 бяха "за", 25 - "против", а 69 се въздържаха. 

В проекторешението се посочва, че Народното събрание "изразява дълбока загриженост по повод на зачестяващото превръщане в нормално явление на фашизма, расизма, ксенофобията и други форми на нетърпимост в ЕС и България". В друг текст се отбелязва, че парламентът "категорично осъжда и изразява съжаление по повод на терористичните нападения, убийствата, психологическото насилие, нападенията, придружени от физическо насилие, и шествията от страна на неофашистки и неонацистки организации в различни държави-членки на ЕС и конкретно в България". Посочва се още, че Народното събрание "изразява особена тревога от неофашисткото насилие, което засяга обществото като цяло и е насочено към конкретни малцинства, като например европейци с черен цвят на кожата/лица от африкански произход, евреи, мюсюлмани, роми, граждани на трети държави, ЛГБТИ лица и хора с увреждания и техните майки". В документа има призив към правителството да осъжда и санкционира "престъпленията от омраза, словото на омразата и търсенето на изкупителни жертви от страна на политици и държавни служители на всички равнища и във всички видове медии, тъй като те пряко засилват омразата и насилието в обществото и ги превръщат в нормално явление". 

От ДПС заявиха, че повод за проекторешението е годишнина от геноцида над еврейския народ. Трябва ясно и категорично да осъдим всички прояви на езика на омразата, подчерта председателят на ДПС Мустафа КарадайъМустафа КарадайъМустафа Карадайъ – български политик от ДПС Мустафа Кадарйъ е роден е на 08.05.1970г. в село Борино,. По думите му свободата, мирът и демокрацията не са даденост, те трябва да се отстояват ежеминутно. Нека да се противопоставим на омразата, фашизма, популизма, ксенофобията и национализмите, призова той. Ние от ДПС няма да пестим усилия за по-добра и просперираща, силна и обединена Европа, отбеляза Карадайъ. Според него гласуването за проекта е тест за демократичност и споделяне на европейските ценности не само в Брюксел и на думи, но и с действия тук в България. 

Джема Грозданова от ГЕРБ заяви, че в този вид проектът не бива да бъде подкрепен. От ГЕРБ не приемат твърдението, че фашизмът, расизмът и ксенофобията са нормално явление в България. Тя припомни, че България е от малкото европейски страни, които имат специален закон и Комисия за защита от дискриминация и това е било високо оценено от Съвета на Европа. По думите ѝ проектът на решение съдържа множество основателни трактовки за хармоничното развитие на българското общество, както и необходимостта от засилване на мерките за превенция срещу прояви на расизъм, ксенофобия и други форми на нетолерантност. Българското правителство провежда последователна политика в тази посока - за недопускане на публични изяви, подклаждащи екстремизъм във всичките му обществено опасни форми, в това число на религиозна, етническа и политическа основа, а също така и дискриминация срещу малцинствени групи и хора с увреждания, посочи Грозданова. Разпространяването на реч на омразата и подстрекаване към насилие в публичното пространство като цяло, априори не се толерира от властите на всички нива, като държавните органи си партнират с гражданското общество, за да се решават тези въпроси и да има превенция, подчерта тя. Грозданова заяви, че ако се търси трайно решаване на даден проблем, тогава трябва да се предприемат съответните промени в закони. "Бихме обсъдили всички предложения за промени в законодателството в тази област, които предложи опозицията. Смятаме, че така могат да се постигнат резултати, а не да се правят заявки, които нямат необходимия ефект", отбеляза тя. По думите ѝ българският народ е доказал своята толерантност в най-трудните периоди в своята история. 
Карадайъ заяви, че от ДПС са предложили няколко законодателни промени по темата, но те системно се отхвърлят от ГЕРБ. 

Милен Михов от Обединените патриоти заяви, че не могат да подкрепят подобно проекторешение. Според него налице е подмяна на думите и днес говорейки за фашизъм често се разбира всичко онова, което се разминава с левия либерализъм. По думите му проекторешението стъпва върху европейски ценности и "прави конгломерат от обвинения срещу всички, които са различни или противоречат на ДПС". Тази декларация е елемент от предизборната кампания на ДПС, посочи Михов, цитиран от БТА.

Проекторешението иска да обвини всички държавни и политически фактори в продължаващ "Възродителен процес" и продължаващ фашистки режим, какъвто в България никога не е имало, заяви Михов. По думите му връщането към старите ценности на Европа е пътят напред, а не повтарянето на грешките.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
456 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.03.07 | 13:12

1

Карадайъ,Карадайъ продължавайте все по същия дух да подкрепяте и да спасявате ГЕРБ в Народното събрание при кризисни ситуации.Те не Ви искат в самата сватба , а Вие желаете да застанете до булката,те с повод и без повод пишкат по лицето Ви , а Вие мислите дъждовни капчици падат.Нямате представа гласоподавателите Ви с какъв ХЕРКУЛЕСОВ шамар ще Ви плеснат на предстоящите евро и друг вид избори напред.

Добави коментар

Водещи новини