Столтенберг: България е високо ценен съюзник в НАТО

  • 01 март 2019 10:22

  • 746
  • 4
Столтенберг: България е високо ценен съюзник в НАТО
© Novini.bg

Огромно удоволствие е да бъда тук няколко дни преди вашия национален празник. Искам да започна с благодарност към България за това, че е толкова ангажиран и високо ценен съюзник в Алианса. Това каза на брифинг в Министерски съвет генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, предаде репортер на Novini.bg

България допринася към сигурността по различни начини - играете стратегическа роля в Черно море, допринасяте към мисиите ни в Афганистан и Косово, подкрепяте ученията на НАТО в Ирак, за което сме много благодарни. Тази година ще отбележим 70-годишен юбилей на НАТО, но и 15-годишнина от членството на България в НАТО. Разширяването на НАТО с България допринесе за засилване на Алианса и за засилване на колективната ни отбрана, което е важно както за България и за региона, така и за НАТО, заяви Столтенберг.

Високо оценяваме начина, по който подкрепяте процеса, който даде възможност на Северна Македония да подпише протокол за присъединяване към НАТО и сега Северна Македония е напът да стане пълноправен член на Алианса. Фактът, че подписахте договор за добросъседство с Македония през 2017 година, помогна за увеличаване на доверието и начерта пътя за Преспанския договор, посочи генералният секретар на Алианса, като отбеляза, че миналата седмица българският парламент единодушно гласува за ратификация на протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО.

След приключване на процеса от всички съюзници Северна Македония ще бъде 30-ят член на НАТО. Това е добре за региона и за евроатлантическата сигурност. Много ви благодаря, че имате ключова роля в този процес, добави Столтенберг.

В един все по-непредвидим свят е добре да бъдем по-ефективни в борбата с различните предизвикателства пред сигурността. Това включва нарушаването от Русия на договора за спиране използването на ракети със среден и малък обсег. Този договор съществува от десетилетия. Ние не искаме нова Студена война, затова призоваваме Русия да спазва този договор. Ракетите, които разполага Русия, могат да достигнат европейските градове, трудно се откриват и да бъдат използвани в един въоръжен конфликт. Същевременно трябва да бъдем подготвени за свят без този договори с наличието на руски ракети, подчерта генералният секретар на НАТО.

В един все по-несигурен свят трябва да инвестираме в нашата сигурност, така че приветствам факта, че България е започнала да инвестира повече в отбраната, а също така ясния ангажимент на България да достигне целта на НАТО - 2% разходите за отбрана от брутния вътрешен продукт. Също така вие заявихте готовност ясно да отчитате всички разходи - по този начин се прави пълна картина на това какво се инвестира в отбраната. Ще продължим да идваме в България като ангажиран и лоялен партньор. Ние сме благодарни за вашия принос, заяви още Йенс Столтенберг.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
746 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ASDFL

2019.03.01 | 11:26

4

Трябва да получите пари онлайн от вашия хол чрез завършване на проста работа с вашата работна станция за няколко часа на ден, да получите $ 238 на всеки час и да получите такса всяка седмица, докато избирате рутинни.

посетете тук....>>> w­w­w­.­W­e­b­j­o­b­3­3­.­c­o­m

2019.03.01 | 10:39

3

Blagodarenie na rumen radev

Умник Гюро

2019.03.01 | 10:31

2

Колкото по-далече от руския граблив ботуш, толкова по-добре.

asd

2019.03.01 | 10:31

1

бойко джендъра пак се е нагъзил на евроатлантическите ценности.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини