Правният секретар на президента обясни за наложеното вето върху промените в ИК

  • 25 февруари 2019 18:37

  • 2084
  • 8
Правният секретар на президента обясни за наложеното вето върху промените в ИК
© Кадър - БНТ

Ветото е основно конституционално право на президента. Готова съм да изложа и защитя мотивите на президента за наложеното вето.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ секретарят по правни въпроси на президента и бивш конституционен съдия проф. Емилия Друмева, която коментира наложеното от Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на вето върху промените в Изборния кодекс. "Преференциите са една възможност на избирателите да направят личностен избор. При сега действащата наредба прагът на преференциите беше 7%. С промените се направиха едни концепцуални изменения, които ощетяват правата на избирателите. Това един юридически мотив. Ветото е наложено върху отделни разпоредби на закона. То не е цялостно. Едни мотиви засягат преференциите, други машинното гласуване, трети решенията на ЦИК и РИК. Президентът връща за ново обсъждане закона. Това дава възможност на народните представители да преосмислят определени текстове в закона. Конституцията постановява, че се връща целият закон, въпреки че президентът оспорва отделни текстове", разкри тя.

"Ветото е един стандарт и възможност, при който президентът връща даден закона, за да може депутатите да направят експедитивни промени преди законът да бъде обнародван. Не мога да говоря за фалшифициране на изборите. По-скоро става въпрос за едно компрометиране на изборите. Компроментирането може да стане с престъпни деяния, но също така и с голям брой недействителни бюлетини, както и въздържане на избирателите от гласуване", каза още проф. Друмева.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2084 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Умник Гюро

2019.02.25 | 23:36

8

Президент-терорист. Фатмака Радев достойно може да заеме мястото си до други изявени терористи по света: Мадуро, Ким Чен Юн, Путин, Ердоган. Всички тези диктатори-терористи упражняват геноцид над народите си.

2019.02.25 | 19:15

4

Когато един президент, упражнява право на вето на всеки закон, има проблем. До сега Радев е плюс-минус 99% вето, и 1% ... Не се знае. Просто ФИГУРАНТ. Радев, като те наблюдавам, си давам сметка, че не си и летец. Ти си фигурант.

ти имаш проблем - смени си очилата

2019.02.25 | 22:59

7

Когато законите се правят във ущърб на народа и/или в разрез с Конституцията е така! И ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТАКА!

Президент Радев не е фигурант, а е ЕДИНСТВЕНАТА МЪЖКА ФИГУРА в българската политика!

СВИКВАЙТЕ, който се вредил - вредил, Мара общата се омъжи!

2019.02.25 | 19:26

6

Трябва да се прeчи на синятa мафия да yправлявa със всички срeдствa.

Ако бяхте мъж, г-жо Друмева,

2019.02.25 | 19:21

5

щях да Ви кажа "ибете им пичката майчина седесарска скапана, кypвенска" и правете каквото е нужно за доброто на народа.

2019.02.25 | 18:56

3

ПСИХОФЕСОРЕ В ФАТМАКА

Избирател

2019.02.25 | 18:49

2

Правния секлецар на БСП си няма НИКАКВО понятие от науката наречена ПРАВО! ЛЕВИТЕ знаят само ЛЯВО и У ЛЕВО!

2019.02.25 | 18:43

1

САМО ЧЕРВЕНИ ПСЕВДОПРОФЕСОРИ ОКОЛО ФАТМАКА

Добави коментар

Водещи новини