Граждански диалог „Европа в нашия дом” по тема регионално развитие се проведе в Монтана

  • 21 февруари 2019 12:11

  • 185
  • 0
Граждански диалог „Европа в нашия дом” по тема регионално развитие се проведе в Монтана
© ГЕРБ

Регионалната политика е насочена към регионите и градовете в ЕС, като води до повишаване на икономическия растеж и на качеството на живота чрез стратегически инвестиции. Тя също така представлява активна форма на солидарност, посредством която помощта се насочва към по-слабо развитите региони и за целта трябва добра координация между местната и държавната власт. Региони, като Северозапада в това число и нашия град Монтана, такава координация има и ние работим активно за развитието и подобряването на инфраструктурата в Монтана и областта.

Това каза народният представител от ГЕРБ Дилян Димитров, който взе участие в събитие от платформата Граждански диалози „Европа в нашия дом”, което се проведе в Монтана. В събитието взеха участие зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, народният представител от ГЕРБ Ирена Димова, кметът на община Монтана Златко Живков, областният управител Росен Белчев, кметове и председатели на общински съвети от областта, представители на бизнеса и неправителствения сектор.

Пред присъстващите зам.- министър Нанков коментира напредъка по проекта за пътя „Видин – Ботевград“. Агенция „Пътна инфраструктура“ подготвя обществена поръчка за строителството на участъка от Видин до Ружинци, която ще бъде обявена през пролетта. Работи се в синхрон с общините, които процедират парцеларните планове. Докато се извършват отчуждителните процедури, ще върви обществената поръчка, за да не се губи време. Вече има изготвени технически проекти за трасето от Видин до Монтана. За участъка от Мездра до Ботевград вече са отворени шест оферти за строителството на Лот 2, а процедурата за Лот 1 се обжалва. На 14-ти КЗК разгледа казуса, очаква се решението. Амбицията на министерството е реалното строителство по проекта да започне през 2019 година. Добре развитите икономически и социални предпоставки правят и проекта за "Петрохан" необратим, вече стартира и тръжната процедура за предпроектни проучвания за тунел под „Петрохан“.

Николай Нанков подчерта значението на пътната инфраструктура за развитието на регионите. Искаме Северозападния регион да има по-ускорено икономическо развитие, каза той и обърна внимание, че инвеститорите искат хубави пътища, за да вложат парите си, и обучени кадри. Постигнали сме много със средства от държавния бюджет, Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 и Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020.Той подчерта важността на регионалното развитие в Европейския съюз. „Регионалното развитие е един от приоритетите на Съюза, затова съм сигурен, че и всички кметове на общини, и представителите на бизнеса посрещнахте със задоволство новината, че в следващия програмен период 2021-2027 година България може да разполага с ресурс от 18 млрд. лева, което е рекорден за страната ни бюджет, категоричен бе Нанков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
185 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини