Посланикът на Израел: Битката срещу езика на омразата е тежка битка

  • 16 февруари 2019 20:04

  • 689
  • 10
Посланикът на Израел: Битката срещу езика на омразата е тежка битка
©

Обединени ние дефинираме нови правила, сред които няма място за расизъм, за ксенофобия и нетолерантност, това е тежка битка, която се води всеки ден и не трябва да се отказваме, заяви Ирит Лилиан, посланик на Държавата Израел в България. Тя участва в среща " Заедно за България, заедно за Европа" в Министерския съвет.

По думите на Лилиан омразата е много силно чувство и може да има положителни измерения при въстание срещу потисничество, но омразата може и да има лошо измерение, когато се поражда на етническа, религиозна принадлежност. "Вероятно знаете нашата поговорка, че някой, който спаси една душа, спасява целия свят", отбеляза посланикът и попита "Ние можем ли да бъдем спасени, може ли нашите национални и индивидуални души да бъдат спасени, да запазим общи ценности".
По думите на Лилиан това, на което трябва да научим децата си, е, че са уникални човеци, че в миналото никога не е имало деца като тях. Да ги научим да не вредят на друг уникален също като тях човек.

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин изрази личната си положителна оценка към всички посланици, които присъстват на днешната проява заради техния личен ангажимент и съпричастност. Той отбеляза положителния пример на кмета Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и на заместник-кмета Тодор Чобанов, които по думите му са пример на позитивно лидерство, изправено пред предизвикателствата на омразата. Той благодари и на Организацията на евреите в България "Шалом" за тяхната твърда позиция и неприемане на расизма, както и на правителството за всичко, което прави. Според Рубин сме изправени пред серия от предизвикателства, има врагове на прогреса и на мирното съвместно съществуване. "Тези, които се опитват да ни накарат да мразим, са лоши, тези които се опитват да направят обратното, трябва да бъдат приветствани", каза Рубин. Той допълни, че омразата не може да породи друго освен омраза, любовта може.

На форума бяха оповестени данни от изследване на Евробарометър, според което повече от половината граждани на ЕС не знаят нищо за Холокоста, не е малка и тази част, които отричат съществуването на Холокост. Като положително беше отбелязано, че страната ни официално прие дефиниция срещу антисемитизма и има национален координатор за борба с антисемитизма - Георг Георгиев - заместник-министър на външните работи.

Георгиев каза по време на събитието, че днешната тема вероятно не е най-интересната и достатъчно шокиращата, тя не е скандална, но е важна за всеки един, който трябва да си даде сметка, че от момента на това да мразиш, до момента, в който можеш да бъдеш мразен, понякога стои малък период, че лесно можеш да минеш на страната на тези, чиито достойнство и живот да бъдат потъпкани.

За присъстващите на днешния форум е много притеснително, че има Луковмарш, но смятат, че е добре, че има и анти Луковмарш, което показва, че има баланс в обществото.
Георгиев смята, че омразата не може да бъде борена с друга омраза. Според него българският народ, макар преживял и мрачни времена, е запазил в себе си оная искра на разбиране защо трябва да бъде толерантен. Грозно маргинални елементи се появяват и мърсят нашата среда, но те са тук, за да ни напомнят къде не трябва да се връщаме, допълни националният координатор за борба с антисемитизма.
В края на срещата бе пописан манифест "Заедно срещу езика на омразата".

Последвайте канала на

Novini.bg
689 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
гост

2019.02.17 | 11:51

10

За евреите, всички останали не евреи са Гои. Евреите поставят гоите на по-ниско ниво от животните. Така пише в светите книги на богоизбрания народ, който де факто сам се е провъзгласил за богоизбран!?
Що за двуличие се демонстрира, когато омразата е заложена в еврейската религия.!

Доктор Менгеле

2019.02.17 | 11:07

9

Антибългарските юдейски организации "Кармел", "Б'най Б'рит" и "Шалом" трябва да се забранят със закон в България. Те са тези, които сеят език на омразата и действат срещу българския народ.

Език на любовта

2019.02.17 | 10:41

8

Холокост 2 - евреите изтребват палестинци, но отказват да платят и цент. Време е ООН и Хага да осъдят Израел да плати поне 600 милиарда евро репарации на Палестина. Стига вече дискриминация, омраза и ксенофобия от евреите.

Реч на любовта

2019.02.17 | 10:34

7

Време е вие, евреите, да плащате репарации на палестинците за геноцида срещу тях, иначе ООН и Хага ще ви съдят.

стефан

2019.02.17 | 08:02

6

Когато ни говорят за мир евреи, винаги има някакво лукавство! Хитлер стана канцлер на Германия с еврейски пари, периодичните финансови кризи тръгват от еврейски банки в САЩ, тези които инициираха Истамбулската конвенция също са евреи. Да не забравим и "чичко ви" Сорос.

2019.02.17 | 06:25

5

НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КАКВО ЩЕ КАЖЕ ТОЯ ЮДЕЙСКИ ПАРЦАЛ.НИТО КАКВО МИСЛИ БОКО БЕХАР.

2019.02.16 | 23:59

4

Смърт за иСраел и за ционизма.Всички чифути да горят в ада

FuckEU

2019.02.16 | 22:59

3

Езика на омразата си го заврете в чифутските задници. Вече взе да ми идва множко, всякакви плашипутарници да ни учат как да живеем, че и какво да говорим. Я ходете се шибайте малоумници докато можете, че скоро може чалмите да ви шибат Неомразно.

Умник Гюро

2019.02.16 | 20:51

2

Нека юдеите не се опитват да ни насаждат вина, която нямаме. Генерал Христо Луков е герой, сам останал на позиция и отблъснал прииждащата сръбска армия. Да живее паметта за героя генерал Луков! Ура!

спиш ли? коя е убийцата на генерал Луков??????

2019.02.16 | 20:14

1

Виолета Бохор Якова е участник в комунистическото движение в България по време на Втората световна война като член на бойна група на БРП и партизанин.

Биография
Виолета Якова е родена на 2 юни 1923 година в Дупница в семейство на български граждани от еврейски произход. В юношеските си години се премества в София, където работи като шивачка. Членка на РМС от 1939 година.

От 1942 година активно се включва в терористичната дейност на бойните групи на БКП. Участва в подривни акции, сред които политическите убийства на генерал Христо Луков[1], на полковник Пантев и други.

От юни 1943 година е партизанка последователно в Партизанска бригада „Чавдар“ (София), Трънския отряд и при югославските партизани. През март 1944 година е прехвърлена като ремсов организатор в Радомирско.

Добави коментар

Водещи новини