Аврамова: Средства от ТОЛ-таксите не могат да се насочват към общините за ремонт на общински пътища

  • 12 февруари 2019 17:07

  • 522
  • 1
Аврамова: Средства от ТОЛ-таксите не могат да се насочват  към общините за ремонт на общински пътища
© МРРБ

Средства от ТОЛ-таксите не могат да се насочват към общините за ремонт на общински пътища. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно на форума "Европейски, национални и местни приоритети", който е в рамките на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/.

Министър Аврамова коментира предложението на общините 20 процента от събираните ТОЛ-такси да се насочват за ремонт на общинската пътна мрежа. По думите й, според европейските директиви, тези средства не могат да се ползват за нищо друго извън поддръжката на определените пътища, за които се събира съответната такса.

По думите на министъра се търси решение на проблема с ремонтите на общинските пътища. Според Аврамова най-голямата дискусия трябва да се водят с Министерството на финансите.

Кметът на Димитровград и член на УС на НСОРБ Иво Димов посочи, че те са предложили, след като АПИ започне да събира собствени средства от ТОЛ-такси и винетки, 100 млн. лв. от 700 млн. лв. бюджетни средства, отпускани на АПИ, да се насочат към общините за тяхната пътна мрежа. Димов посочи, че НСОРБ, МРРБ и МФ трябва да имат обща среща за обсъждане на този проблем и да се включи това предложение за следващия бюджет.

Аврамова напомни, че тестовото пускане на ТОЛ-системата ще е в средата на август и едва през 2020 г. АПИ ще разполага с достатъчен ресурс от собствени средства - ТОЛ-такси и винетки, така че едва от тогава ще могат да се освободят бюджетните средства, които сега се отделят за АПИ.

Министърът отбеляза също, че следва да се направи инвентаризация на общинските и републикански пътища, така че да се знае кои са приоритетите, колко средства са необходими.

Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно посочи, че по отношение на разпределяне на средствата от новия програмен период в оперативната програма "Регионално развитие" ще се търсят проекти, които да излизат извън рамките на отделните градове и да обхващат цели региони. Вярвам, че с общи усилия ще повишим качеството на живот в България, каза тя.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
522 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ан справедливостта

2019.02.12 | 17:26

1

Тази калинка защо не оправи републиканските второкласни и третокласни пътища и тогава да дрънка глупости. Пътищата в регион Велико Търново са като лунен пейзаж ,а не само там. Калинката не може ли да пооблети малко територията и тогава

Добави коментар

Водещи новини