Каракачанов: Пречупихме негативната тенденция в армията (видео)

  • 07 февруари 2019 16:28

  • 1605
  • 8
Каракачанов: Пречупихме негативната тенденция в армията (видео)
© Novini.bg

Негативната тенденция в армията, която съществуваше от много години, през 2018 година беше пречупена. Това се дължи главно на трите проекта за модернизация и увеличението на възнагражденията на военнослужещите и най-вече на тенденцията на решаване на проблемите с некомплекта, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността след края на двудневната конференция на началника на отбраната в София, предаде репортер на Novini.bg

За първа година, макар и с малко, тенденцията е обратна - близо 160 човека повече са постъпили в армията през изминалата година, отколкото са напуснали. В това отношение се изискват още усилия. Първо - една модерна обществена кампания "Бъди войник". Тази кампания може да бъде успешна и трябва да продължи, само ако българските офицери и командири в различните региони на страната заемат своето полагаемо място като лидери в местното общество. Колкото повече армията е пред очите на обществото, колкото повече хора се убеждават, че армията е необходима на обществото, толкова по-бързо ще преодоляваме проблема с некомплекта, заяви Каракачанов.

Основното нещо, което беше постигнато през последната година и половина, е че в обществото вече няма съмнение, че трябва да бъдат отпускани повече пари за Българската армия. Това е единственият начин да преодолеем натрупаните през годините проблеми, посочи военният министър.

През 2018 година, въпреки проблемите, които съществуват, беше свършена доста добра работа, добави той.

Той коментира и концепцията си за интеграция на ромите и критиките на партньорите на ВМРО в коалицията Обединени патриоти към документа. Винаги съм смятал, че партньорите трябва да се подкрепят, а не да се ревнуват помежду си. Който е чел тази концепция, ще е интересно да каже къде вижда нацизъм и други определения, които бяха направени от една камара неправителствени организации, които 20 години се храниха с тази тема и бяха похарчени над 1 млрд. лева, а резултатите са катастрофално лоши. Техните ли критерии трябва да са важни за мен или тези на обикновения българин, който всеки ден страда от тези проблеми? Ако се върнете назад във времето, ще видите от колко години ние говорим за тези неща. В края на краищата някой трябваше да направи първата крачка, заяви вицепремиерът.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев каза, че основният проблем в армията е некомплектът на личен състав във въоръжените сили. В края на 2019 година отчитаме, че некомплектът не се увеличава, а броят на приетите на военна служба е малко по-голям от този на освободените военнослужещи. По програма "Персонал" от бюджета на Министерството на отбраната за изминалата година бяха разччетени средства за допълнително попълване на до 1300 длъжности. За периода до 2021 година са разчетени средства за попълване доптълнително на 800 длъжности годишно, заяви генерал Боцев.

След години чакане от януари 2018 година бяха повишени възнагражденията на военнослужещите с до 10%. Преди броени дни стана факт и предведеното за настоящата година повторно увеличение на възнагражденията на хората в отбраната. Правилна стъпка в грижите за мъжете и жените под пагон е и законовото изменение, с което основното месечно възнаграждение вече се формира в зависимост от заеманата длъжност и военното звание. Създаде се правна възможност за справедливо заплащане на труда на воннослужещите, отчитайки изискванията за заемане на конкретна длъжност, професионално умение, компетентност, отговорност и тежест на задачите при изпълнение на военната служба, посочи началникът на отбраната.

Генерал Боцев подчерта, че е необходим нов дългосрочен процес на планиране, важно е успешното извършване на нов стратегически преглед на отбраната и изготвяне на програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2032 г. и на план за развитието им до 2026 година.

През изминалата година въоръжените ни сили са осъществили над 300 учения, от които 46 международни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1605 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2019.02.08 | 06:27

8

освен някоя агнешка плешка по гергьов ден ,друго не можа да пречупиш.

2019.02.08 | 00:40

7

За кво са ти тия войници бе лумпен ? То нема държава !

????

2019.02.07 | 19:53

6

"ДругарЮ" Каракачанов,подайте ОСТАВКА!!! Не се НАПЪВАЙТЕ повече!!! НЕ,ставате!!! СРАМУВАМЕ се от Вас!!! ЛИЦЕТО на Българската Армия НЕ Сте Вие!!! ВЪРВЕТЕ си!!!

Иван

2019.02.07 | 19:42

5

Браво Краси

Arcadium

2019.02.07 | 18:02

4

Така ги увеличи заплатите, че с 16 години служба, военнослужещ едвам докарва 1000 лева

2019.02.07 | 17:49

3

България има армия това ще е някаква новост

Буден Българин

2019.02.07 | 17:01

2

ТОЯ КАРАКАЧАН ДО НЕОТДАВНА РЕВЕШЕ ЗА ВРЪЩАНЕ НА НАБОРНА РЕДОВНА КАЗАРМА АРМИЯ СЕГА СИГОРНО СЕ Е НАГУШИЛ УЯЛ И САВСЕМ ДРУГО ПЕЕ. ТАКИВА ХОРА ВООБЩЕ НЕ ТРЯБВА ДА СА НА ВЛАСТ. ЗАТРИВАТ БЪЛГАРИЯ.

Заспал българин

2019.02.07 | 16:49

1

Купувайте и ползвайте само българските стоки и услуги.
Така ще възродиме България.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини