Румен Радев обсъди пакета "Мобилност" с португалския си колега

  • 30 януари 2019 21:13

  • 1091
  • 9
Румен Радев обсъди пакета "Мобилност" с португалския си колега
© Прессекретариат на държавния глава

На среща в Лисабон президентите Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Марсело Ребело де Соуза призоваха за реформа на европейската политика за миграция и в политиката за предоставяне на убежище. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Миграционният натиск към Европа изисква нов подход от страна на държавите-членки на ЕС и реформи в политиката по отношение на миграцията и в политиката за предоставяне на убежище, като бъдат адекватно защитени както човешките права, така и стабилността на европейските държави и сигурността на гражданите. Това беше общата позиция на президентите Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Марсело Ребело де Соуза, които разговаряха днес в Лисабон. Българският президент е на държавно посещение в Португалската република по покана на своя колега. 

Като държави, охраняващи външните европейски граници, България и Португалия са сред най-заинтересованите от изработването на обща ефективна политика за справяне с миграционния натиск. Необходим е много по-активен диалог на ЕС със страните, от които произхождат мигрантите, както и осигуряване на подкрепа за тяхното икономическо и социално развитие за намиране на ефективно и устойчиво решение, беше подчертано на срещата.

Според президента Радев създаването на центрове за мигранти извън територията на ЕС, в които да се преценява възможността за тяхната реална интеграция, също ще допринесе за повишаване на сигурността.

Двамата президенти отбелязаха, че България и Португалия споделят сходни позиции по редица въпроси от дневния ред на Европейския съюз и в рамките на международните организации и ще продължат активния си диалог в тази насока.

По време на срещата българският държавен глава постави въпроса за подготвяния пакет Мобилност-1, който по думите му засяга интересите на десетки хиляди български граждани и има огромен ефект върху нашата икономика, растежа на националния доход и заетостта. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчерта, че вече е изразил позицията на страната ни и в писмо до председателя на Европейския парламент Антонио ТаяниАнтонио Таяни Антонио Таяни – италиански политик, от януари 2017 г. председател на Европейския парламент.

Двамата държавни глави обсъдиха и редица въпроси, свързани с Брекзит, перспективите за повишаване на европейската интеграция в областта на сигурността и отбраната, развитието на политиката на партньорство с трети страни. Президентът Марсело Ребело де Соуза открои и постигнатото от България, която от години работи за европейската интеграция на своите съседи от Западните Балкани, като важен принос за изграждането на обединена Европа.

На срещата беше отбелязано, че България и Португалия са в противоположните краища на Европа, но народите на двете държави са много близки по своето светоусещане и богати културни традиции, което е отлична предпоставка за последващо задълбочаване на двустранните връзки в икономиката, туризма, в областта на образованието, културата и науката. Президентът Радев благодари на своя колега за доброто отношение на

Португалия към българската общност и за нейната пълноценна интеграция в страната. По време на срещата на двамата държавни глави бяха разменени висши държавни отличия.

По-рано през деня българският държавен глава беше посрещнат с официална церемония на площада на Империята от португалския си колега Марсело Ребело де Соуза. В манастира „Жеронимош“ президентът Радев положи венец и отдаде почит пред паметта на големия португалски поет Луиш Ваш ди Камойнш.

През втория ден от посещението си в Португалия държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще разговаря с министър-председателя на страната Антонио Коща и с председателя на Асамблеята на Португалската република Едуардо Феро Родригеш. В Лисабон българският държавен глава ще се срещне с кмета на града Фернандо Медина. На церемония в двореца „Пасош до Консельо де Лижбоа” президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще получи Почетния ключ на града. 

В сградата на българското посолство в Лисабон, президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще разговаря с наши сънародници, които живеят и работят в Португалия. 

По време на визитата българският държавен глава е придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1091 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Ей

2019.01.31 | 04:53

7

Прост злобен фатмак подлога на БСП

2019.01.31 | 06:31

9

Ей герберасти, смее ви се цяла България, аман от вас, всяка седмица вадите някой убитак, да плюе по президента. Да ама хората го харесват щото има топки да се опъне на американците и руснаците, да защити интереса на България, смело и с открито сърце, а не като вас господа герберасти да ходите одупени с разтворени бузки и никога не защитихте България и не направихте нещо за народа, само вас си обслужвате на държавна сметка.

Kik

2019.01.31 | 05:22

8

Много политици и бинесмени се втурнаха в транспортния бизнес. Не им се ще да плащат билети за самолети. Я по-добре да изкъртят простия български евтин шофьор да спи в камиона 6-7 месеца без баня и да няма къде да се изпикае вечер.

2019.01.30 | 22:57

2

тъпак-педал гюро , на роско пастирката , жена му къде беше.

Еее

2019.01.31 | 00:12

6

Той не е дори минетчия,а прост лайноразносвач позитански на надник пли кире контрабандата

2019.01.31 | 00:02

3

Абе, червен педе.раст, стига си правил минети в тази страница.

Ъъъ

2019.01.31 | 00:08

5

И какво ще стане след "обсъждането"???Деса ше ходи на пазар,а фатмачето ще я чака??!!Вътрешната и външна политика се осъществява от министерския съвет съгласно Конституцията на република Блгария ,а не от деса и фатмачето на решетников!!!!

Умник Гюро

2019.01.31 | 00:03

4

Глупак Фатмаков отново под контрола на Деси Бодигарда.

Умник Гюро

2019.01.30 | 21:42

1

Глупак Фатмаков отново под контрола на Деси Бодигарда.

Добави коментар

Водещи новини