ЕК продължава с наказателната процедура срещу България заради географските означения

  • 24 януари 2019 13:34

  • 574
  • 0
ЕК продължава с наказателната процедура срещу България заради географските означения
© gettyimages (архив)

Европейската комисия съобщи днес, че е решила да предприеме по-нататъшни действия по наказателната процедура срещу България заради закона за марките и географските означения от 1 септември 1999 година, предаде БТА.

От 2008 г. насам България поддържа национален регистър на географските означения за селскостопански стоки и храни. Според комисията националната закрила на географските означения не е съвместима с правото на ЕС за схемите за качество на селскостопанските стоки и храни. В съответствие с последователната съдебна практика, правната уредба на ЕС предвижда единна и изчерпателна система на закрила на географските означения от нейното приложно поле. България е трябвало да сложи край на тази национална система за регистрация от датата на присъединяване към ЕС през 2007 г. и е можела да защитава съществуващите национални географски означения само за срок от 12 месеца след датата на присъединяване, ако през този ограничен период е било подадено съответното заявление.

Комисията започна производството за установяване на нарушение с изпращането на официално уведомително писмо през януари миналата година. България разполага с два месеца, за да отговори на доводите, изложени от комисията. В противен случай ЕК може да реши да отнесе въпроса до Съда на ЕС, се посочва в съобщението.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
574 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини