Спират даването на българско гражданство срещу бързи инвестиции (видео)

  • 23 януари 2019 11:28

  • 555
  • 0
Спират даването на българско гражданство срещу бързи инвестиции (видео)
© Novini.bg

Ще предложим да бъде прекратено даването на българско гражданство срещу т. нар. бързи инвестиции. Това каза пред журналисти в Министерски съвет министърът на икономиката Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в, предаде репортер на Novini.bg

Това ще стане с отмяна на текстове в Закона за българското гражданство,  които регламентират предоставянето на правото на пребиваване и впоследствие получаване на българско гражданство на т.нар. бързи инвестиции в двете законови хипотези - в размер на един милион лева, както и увеличено вложение за два милиона лева. Тези вложения са в държавни ценни книжа, акции от дружества - обикновено публични, или когато този един милион лева се внася в доверителни сметки. Инвеститори, които реално се занимават с производство и създават работни места в България тези текстове не ги засягат, уточни Караниколов.

Направен е анализ на икономическата ефективност, който течеше около една година и работната група е счела, че вече няма такава ефективност, посочи иконномическият министър.

Чуждестранните инвеститорите в производства могат да получат само право на пребиваване в страната за срок от пет години, без ускорената процедура, което може би Министерството на икономиката ще помисли в този вариант, каза министърът. В реалния сектор в икономиката 2014 година има две заявления за 89 милиона, 2015-та имаме едно за 13 милиона, 2016-та също едно, 2017-та нямаме, 2018-та имаме осем на стойност 491 милиона лева. В тази връзка Министерски съвет взе решение, че ще бъдат отменени текстовете за даване на право на пребиваване и на гражданство срещу т.нар. бързи инвестиции в случаите, когато заплащат държавни ценни книжа, в случаите, когато се купуват акции и дялове от дружества, обикновено публични компании и в случаите, когато тези 1 милион лева се вкарват в доверителни сметки, заяви Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в.

По думите му работната комисия по случая е назначена още на 15 февруари 2018 година и днешното решение не може да бъде обвързано с отправените преди дни препоръки от Европейската комисия към България срещу схемите за продажба на гражданство. Това е просто нещо, което е забелязано от компетентните служби и е започната работа. Решението на Европейската комисия, което очакваме всеки момент, ще съвпадне с това решение, каза още министърът на икономиката.

От 2014 година досега по този ред са дадени около 50 български гражданства на хора от различни държави, като сред тях са Пакистан, Египет, Русия, но няма преимущество на определена държава за гражданствата, стана ясно на брифинга.

Към настоящия момент няма процедура, която да позволява прекратяване на гражданството на тези 50 души.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
555 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини