Парламентът ще заседава тържествено във Велико Търново на 16 април 

  • 30 януари 2019 10:30

  • 411
  • 0
Парламентът ще заседава тържествено във Велико Търново на 16 април 
© Novini.bg

Народното събрание ще проведе тържествено пленарно заседание на 16 април във Велико Търново по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Това решиха депутатите днес. Заседанието ще е в сградата на музея "Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново. 

Тържественото заседание ще започне с възстановка и ще продължи с речи на председателите на всяка от парламентарните групи. Дневният ред включва приемане на Обръщение на 44-ото Народно събрание към българския народ по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемане на Търновската конституция. Предвижда се обръщението да бъде прочетено от най-младите народни представители от всяка парламентарна група. 

Във всички училища в България на 16 април ще се проведе урок по Конституция, обяви председателят на парламента Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на. Примерен урок ще бъде публикуван на страницата на Народното събрание, за да може всеки учител да го използва. Цяла България в този ден ще говори за българската Конституция, посочи Караянчева. 

Съпътстващите събития по честването ще започнат от 5 февруари с концерт на Софийската филхармония в зала "България" в София, каза Караянчева. На 10 февруари в парламента ще се проведе ден на отворените врати, в който гражданите ще могат да разгледат Народното събрание и да видят оригинала на Търновската конституция. Във всеки областен град ще бъде представена изложба по повод годишнината. В парламента ще се проведе и дискусия на младежи. 

Досега всичко, което се е правило в годините по повод честванията, е било по-институционално, каза Караянчева. Ние решихме, че честванията трябва да са обърнати към хората, повече български граждани да разберат какво се е случило и какво са направили строителите на съвременна България, каза още тя. 

Надявам се духът на учредителите да започне да витае от днес в тази зала, нека да бъдем конструктивни, отбеляза Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
411 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини