Драгомир Стойнев: "Визия за България" е допълнена с близо 1000 предложения

  • 12 януари 2019 17:11

  • 523
  • 10
Драгомир Стойнев: "Визия за България" е допълнена с близо 1000 предложения
© БСП

"По проекта "Визия за България" бяха проведени 571 срещи, от тях 353 срещи в страната, с 45 браншови, граждански и синдикални организации. Предложенията, които бяха получени за този период са 924. В резултат от това "Визия за България" е допълнена и променена - съдържа 3 глави - демографска криза и семейство; държава и гражданско общество; икономическо развитие". Това заяви по време на заседанието на Националния съвет на БСП членът на ИБ на БСП и зам-председател на ПГ на "БСП за България" Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на.

В първа глава той обясни, че левицата предлага: въвеждане на семейно подоходно облагане- работещите родители да получават данъчни облекчения за всяко дете; въвеждане на диференцирани ставки на ДДС за основни храни и лекарства; родители, които  две години са си плащали осигуровки, при раждане на второ и трето дете, да получават еднократна помощ от 10 средни работни заплати за предходната година; отпадане на таксата за детски ясли и градини; разкриване на седмични групи за деца от рисковия контигент в яслите и детските градини;  в случай на неосигурен достъп на дете до детска градина, родителите да бъдат компенсирани от държавата; спиране на социалните помощи при отпадане на дете до 16 години от учебния процес, пакет мерки за осигуряване на здравословен живот на българските деца. Стойнев заяви, че левицата залага и на преизчисляване на пенсиите с актуален средноосигурителен доход и ежегодното им осъвременяване; стимули за доброволно оставане на възрастните хора в заетост; приемане на закон за възрастните  хора.

Стойнев заяви, че в сферата на здравеопазването Визията залага- за здравноосигурените лица гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване 24 часа в денонощието; за здравно неосигурените лица- държавно гарантиран базов пакет от медицински услуги, заплащани с публичен финансов ресурс; за болниците - премахване на търговския статут на държавните и общинските лечебни заведение и замяната му със статут на социално предприятие; нова система за контрол на разходите, обвързана с качеството и резултатите; даване на статут на университетски болници само на тези, които не са търговски дружества; за работещите в здравната система - приемане на наредба за формиране на работните заплати в държавните и общински заведения, гарантиращи им достойни и базови заплати; замяна на безплатното обучение в здравеопазването с държавна стипендия за обучение и/ или специализация с ангажимент за работа минимум 5 години в лечебно заведение в България. "Основното е поставянето на пациента в центъра на здравната система чрез рязко намаляване на частните плащания на населението; повишаване на обема и качеството на здравните услуги, осигурен достъп до здравеопазване в отдалечените и планинските райони", коментира Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на.

В сферата на образованието той заяви, че са залегнали нови училищни планове, програми  и учебно съдържание, съобразени с възрастовите и психологическите потребности на децата и учениците; един учебник по един предмет за клас; изравняване на материалните условия във всички училища; въвеждане на професионално образование; пълен обхват на децата в средното образование; безплатни детски ясли и детски градини; безплатен обяд за децата до 4  клас; улесняване на достъпа до училище за децата от малките селища и бедни семейства; политика за запазване на училищата в малките селища; издръжка с публични средства само на държавните и общински училища, отказ от принципа- парите следват ученика и преоценка на делегираните бюджети; мандатност на директорите на училища и детски градини. "Във висшето образование нашата цел е намаляване и поетапно премахване на студентските такси в държавните висши училища; държавна поръчка основана на дългосрочно прогнозиране от страна на държавата на нуждата от специалисти; достойно заплащане на академичния състав;  национална програма на студентските градчета; връзка на образованието с националната и регионалната икономика - национална карта образование-икономика изработена от държава общини и бизнес", обясни Стойнев.

Във втора глава на Визията- социалната държава гарантира не само  основните права,  личните и икономическите свободи, но предприема правни и финансови мерки за преодоляване на социалните противоречия и напрежение. Връщане на държавата в ключови сектори - енергетика, инфраструктура, образование, здравеопазване, вътрешен ред и сигурност. Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на обясни, че във Визията е записана и дигитализация на управлението с изграждане на електронни системи и обвързвано на тези, които вече съществуват, с новите - електронен поземлен регистър, единна информационна система, обединяваща пазарите на селскостопанска продукция, електронен данъчен регистър, електронна здравна карта и здравно досие и  единна електронна образователна система.    

Стойнев коментира и че в проекта е записана и концепция за развитие на отбраната - хората да са в центъра на развитието на въоръжените сили, както и модернизация и поддръжка на техника. В системата за сигурност във Визията е залегнало възстановяване на ролята на държавата в охраната на обществения ред и борбата с престъпността; осигуряване на спокойствие и ефективна защита на гражданите от престъпни посегателства; гарантиране на равна сигурност и защита на всеки гражданин; независимо от неговия социален статус, възраст, етнос и местоживеене; изкореняване на корупцията от системата за сигурност; реформи в МВР; по-добри условия на работа на полицаите. "БСП залага и реформа на съдебната система - повишаване на бързината и ефективността на наказателния процес, гарантиране на обективността и отстраняване на възможностите за негово умишлено забавяне и затрудняване", заяви той. По отношение на външната политика във Визията е записано, че България се нуждае от ясни и дългосрочни насоки. Да се фокусира върху - подкрепа за реализиране на регионално сътрудничество в Югоизточна Европа; продължаване на политиката за разширяване на ЕС; разширяване на възможностите за взаимодействие между страните от Черноморския регион; нормализиране на отношенията в Русия; стратегически отношения със САЩ; нови възможности за сътрудничество с Китай; отчетливо отстояване на националните ни интереси в международните организации в които членуваме; България да бъде активен член на ЕС, а не пасивен слушател.

Икономика за мнозина, а не за малцина
 
В трета глава левицата  предлага нов модел на данъчна политика- данъчно-осигурителната тежест да се разглежда в светлината на въпроса "какво ти остава", а не "какво ти се взима"; въвеждане на праг за минималните възнаграждения в страната - не по-нисък от 60 % от средната работна заплата; по-справедливи ставки за заплащане на нощния труд; преизчисляване на всички пенсии; всички големи компании в България с над 250 души, за период от 10 години,  да отделят 10% от основния си капитал в приобщаващ фонд, от който дивиденти се разпределят ежегодно само между работниците. "Новият икономически път на страната трябва да бъде базиран на потреблението и износа на продукция. Залагаме на икономика за мнозина, а не за малцина", категоричен бе Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на.  По думите му трябва да се заложи на инвестиции в нови родни производства с висока добавена стойност. Той подчерта, че БСП предлага и нов закон за управлението на държавните и общински предприятия и е твърдо против отдаването на концесии на стратегически за България предприятия и обекти с национално значение. Като други важни предложения на левицата в сферата на икономиката той посочи създаване на социално предприятие, като оператор в социалната икономика, създаване на финансов холдинг за подпомагане на малките и средни предприятия, конкретна програма за изостаналите региони. Не на последно място той посочи и зелената икономика, която да допринесе за  опазване на околната среда, намаляване на въглеродните емисии и деградацията на екосистемите, социално въздействие и предотвратяване на загубата на работни места и обезлюдяването на отделни региони. Той посочи, че в сферата на енергетиката левицата залага на развитие на ядрената енергетика чрез редица мерки, сред които: изграждане и въвеждане в експлоатация на АЕЦ "Белене" и на нови енергийни блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй", възстановяване на проекта за газов коридор с Русия, разширяване на газовото хранилище в Чирен и изграждане на нови такива, разработване на находища на газ и продължаване на газификацията на страната, преразглеждане на договорите с  американските електроцентрали и гарантиране на експлоатацията на ТЕЦ-овете от комплекса Марица - Изток до пълното изчерпване на запасите от въглища.

В сферата на земеделието Стойнев поясни, че БСП цели ефективно стопанисване на земята; диференцирано субсидиране и ограничаване на едрите земеделски производители, с въвеждане на таван в субсидията; финансиране на изграждането на мрежа от фермерски пазари; увеличаване присъствието на българските храни в големите търговски вериги.  

Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на коментира и че БСП не се отказва от стремежа си за намаляване на различията между регионите и с тази цел предлага национален фонд за сближаване между регионите - инвестиционна програма, в която да се включват пакет от мерки, като облекчени данъчни ставки за фирмите, разкриващи работни места, субсидия от 50% върху лихвите по инвестиционните кредити, предоставяне на възможност за наемаме на сгради в индустриални зони.

Последвайте канала на

Novini.bg
523 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2019.01.13 | 08:48

10

Откъде ще дойде финансирането за всичко това обаче и дума не казвате! Нищо от това не осъществимо без наличието на пари! А тях-вие червени маймуни- ги нямате! Демагози и популисти,искащи властта само за лично облагодетелстване!

2019.01.13 | 01:08

9

Жалки, окаяни, отчаяни и много,много огладнели са тия същества на Позитано 20! Ненаситни червени плъ.хове! На де.беланата от Крущовижц не и ли стига Техноимпекс да и е.ба майката наг.ла долна, крад.лива! Всеки един, който не е замесен в краж.бите на БСП, гласува за тия изе.дници, значи е или мал.оумен или къс.опаметен!

ziko

2019.01.12 | 22:07

8

1000 predlozenija ot Putin ili Reshetnikov........otivai si v sibir, sram i pozor si za BULGARIJA

Умник Гюро

2019.01.12 | 19:12

7

Терористите-комунисти да си ходят в Сибир и там да си строят комунизма. Велика България избра свободата. Никога повече БКП/БСП-терористи!

123

2019.01.12 | 18:11

6

а бе ти не си ли евро депутат вече

123

2019.01.12 | 18:05

5

Каква визия какви 5лева,на комунист вяра нямаааааа...видяхме ги когато бяха на власт....о визия ,глад и корупция...!!!

2019.01.12 | 17:56

4

Ха,ха,ха визията ви за нищо не става щом има 1000 предложения

2019.01.12 | 17:55

3

Щом има 1000 предложения, вие какво сте написали преди това ?????

Рачо

2019.01.12 | 17:46

2

Вашите тъпи Тикви за нищо не стават. Банда мошенници.

Delyo

2019.01.12 | 17:28

1

Какво са тези 1000 предложения? 5, 10, ама 1000 са безумно много. Значи визията до никъде няма да стигне. Всичко се разводнява и е поредната глупост на столетницата. Простотията на БКП.

Добави коментар

Водещи новини