Румяна Коларова: От БСП са най-големите антиевропейски говорители

Считам, че институционалната демокрация у нас е в пъти по-добра, отколкото е тази в Унгария, например. Освен това и самата радикализация на българските партии не е на толкова високо ниво, колкото в останалата част от Европа. Това коментира в студиото на "Още от деня" по БНТ политологът доц. Румяна КолароваРумяна Коларова Доц. д-р Румяна Коларова е родена на 10 юни 1956 г. в София. Румяна Коларова е университетски.

,,Демокрацията винаги минава през определени кризи. Основният проблем е, че антиевропейските партии не участват в общия дебат. А и не считам, че влизането на такива партии в Европейския парламент е нещо лошо, защото те биха могли да заздравят демокрацията. В крайна сметка кризите укрепват демокрациите, докато авторитарните режими се сриват при кризи. Навсякъде има ерозия на демокрацията, но при нас тя не е толкова тежка'', посочи Коларова.

,,Алтернативата на сегашното управление е обвързана с недемократични практики. Опозицията не е проевропейска, а антиевропейска партия. Най-големите антиевропейски говорители са именно от БСП'', коментира политологът.

,,Българските избиратели не са хора, които се примиряват със статуквото, избирателят у нас не е пасивен или безразличен. Новите партии в България имат по-отворен достъп до партийната система, отколкото в другите държави'', каза още Коларова.

Накрая тя изрази надежда, че 2019 ще бъде година на промяната, защото такава е необходима както у нас, така и в ЕС.

,,Нещата в Европа не са добре, Европа не може да влезе в правилния ритъм. Преди около година Макрон беше едва ли не знамето на промяната в Европа, а сега искат да го изгонят с камъни. В Германия ситуацията също не е по-добра, както и в Швеция, която уж е една от най-подредените страни на континента. Има отсъствие на лидерство и погрешно схващане на такова'', заяви другият гост в студиото – социологът Кънчо Стойчев.

,,Характерът на евроизборите ще бъде такъв, какъвто си го направим. Трябва да изискваме ново управление у нас и в Европа. Но смятам, че българинът започва да разбира, че Европа го касае'', каза Стойчев и също допълни, че очаква настоящата година да бъде година на промяната.

Коментари

 1. 2019.01.08 | 22:07

  Тая кокошка не беше ли в екипа на оня хаплю Плевню ????

  1. 2019.01.09 | 09:27

   Да при плевньо се е отракала за минетите които сега прави на комунягата Бойко Борисов.

 2. 2019.01.09 | 04:24

  ОМАЧКАН ДЪРТ СОРОСОИДЕН БОКЛУК

  1. 2019.01.09 | 09:25

   Другарката Коларова първо да каже от коя комунистическа кочина е отгледана и чак тогава да лае.

 3. 2019.01.08 | 21:59

  Доц,Коларова -ха ха ха Тая да не е защитила дисертация за да стане доцент на тема ' За къде без ГЕРБ и нейният вожд Бойко -Тиквата "???

 4. 2019.01.08 | 21:55

  Тая дърта изкукала кукумявка още не е ли пукнала ???

 5. 2019.01.08 | 19:38

  ходи да правиш свирки на винету и цвъки

  1. 2019.01.08 | 20:18

   Освен за простащини за друго те няма.

 6. 2019.01.08 | 19:46

  Трябва ли като тази госпожа ние като българи само защото сме в ЕС да се съгласяваме с всичките му решения,не беше ли Нинова,която каза,че Европа се движи на две скорости,че България винаги е на заден план в сравнение с големите,приеха ли ни в Еврозоната,какви заплати,пенсии получава една Гърция,която уж е в затруднено положение и какви ние,които уж сме в най-цветущо положение.

  1. 2019.01.08 | 20:16

   А задавате ли си въпроса, дали можем а бъдем в предните редици? Не беше Нинова която се опълчи за двете скоростои. А как да ни приемат в еврозоната с тая циганска напаст. И не се сравнявай с Гърция или когото и било. Като гледам кстари кадри не намирам разлика в "ентусиазма" в очите на нашите и сегашна северна Корея

 7. 2019.01.08 | 19:37

  Е, и.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет