Президентът се срещна с българската общност в Аман и участва в бизнес форум (снимки)

  • 16 декември 2018 12:47

  • 2109
  • 9
Президентът се срещна с българската общност в Аман и участва в бизнес форум (снимки)
© Президентство

В днешния динамичен и глобален свят свързаността се измерва с контактите между хората, а нашите сънародници, живеещи в Йордания, и йорданците, завършили български университети, са живата връзка между двете страни.

Това заяви държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на среща в Аман с представители на българската общност в Йордания, съобщиха от прессекретариата на президентството. Президентът подчерта, че откриването на посолство на Кралство Йордания в България ще укрепи още повече отношенията между двете приятелски държави и ще насърчи диалога между хората и бизнеса.

Работим за задълбочаване на диалога между България и Йордания на най-високо ниво, защото от това зависи да се развиват всички останали сфери от взаимен интерес, заяви президентът. Той изрази надежда, че тази визита ще даде прагматични резултати с оглед на икономическия форум, организиран в рамките на посещението в Аман, с участието на представители на 30 български компании и институциите, насърчаващи  връзките между бизнеса.

„Както България, така и ЕС отчитат големите усилия на Хашемитското кралство да гради сигурност, мир и стабилност в региона. Вие носите на плещите си голям морален товар“, заяви още президентът и допълни, че страната ни подкрепя мирните и конструктивни инициативи на Йордания за стабилизиране на региона. По думите на българския държавен глава, благодарение на балансираната си политика страната се е оформила като остров на стабилност в Близкия Изток.

Президентът посочи, че концентрацията на голям брой бежанци в Йордания натоварва образователната, социалната система и финансите на държавата. „В лицето на България имате верен приятел и страната ни прави всичко според възможностите си да помага, а по линия на ЕС и ООН подкрепя мирните инициативи на Кралството“, каза Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

В срещата участваха представители на Клуба на завършилите в България йордански граждани, представители на българската общност в Йорданския университет, наши сънародници, които живеят и работят в Йордания. Те поискаха да бъде създадено неделно училище в Аман за децата на българската общност, както и да бъде улеснено придобиването на българско гражданство за децата от смесени семейства и за хората, които са работили в България. Президентът покани повече йордански младежи да следват в българските висши училища.

Доверието и взаимното уважение не само на политическо ниво, но и между представителите на бизнеса от България и Йордания, са инвестиции в последващото разширяване на двустранния икономически обмен.

Това заяви малко по-късно президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на бизнес форум в Аман, в който участваха десетки представители на български и йордански компании в сферата на отбранителната индустрия, електрониката, хранително-вкусовата промишленост и други. В рамките на форума българска фирма договори износ на 500 тона тютюн за Йордания, подписани бяха Меморандуми за сътрудничество от Хасковската търговско-промишлена палата с Аманската търговска камара и с Бизнес асоциацията „Европа-Йордания“ и беше договорен Меморандум за сътрудничество между София Тех Парк и научноизследователския център SESAME в Йордания.

Държавният глава подчерта пред участниците във форума, че България може да предостави отлична възможност за достъп на йордански компании до европейския пазар от 500 млн. души, а страната ни разглежда Йордания като перспективен партньор за разширяване на българския износ към региона на Близкия Изток. По думите на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на утвърждаването на Кралство Йордания като регионален фактор на стабилност се цени високо както от България, така и от държавите-членки на Европейския съюз.

Като потенциални сфери за насърчаване на взаимните инвестиции и създаването на смесени предприятия президентът открои, отбранителната индустрия, енергетиката, информационните технологии, електрониката и  хранително-вкусовата промишленост.

По-рано държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на проведе среща с председателя на Аманската търговска камара сенатор Исса Мурад, с председателя на Аманската индустриална камара Фати Ал-Джагбер, президента на Бизнес асоциация „Европа-Йордания“ Джамал Фариз, на която бяха обсъдени перспективите за разширяване на търговския и инвестиционен обмен.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2109 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
зок

2018.12.16 | 16:01

9

Е, разходи се и до Йордания наш Руменчо! Нали така го строи Деса- иска да види Петра- безплатно, че иначе за обикновения екскурзиант е много скъпо! Ех, президент да си в БГ- ходиш безплатно на екскурзии по целия свят- полза за БГ-никаква , а разходите ги плаща бачо...!!!!!

Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.12.16 | 15:37

8

Румен червената Ватенка се оказа не ''гомо сапиенс'' а ''гомно сапиенс'' хахахаа

2018.12.16 | 15:29

7

Червената пyтka Радев бил договорил, като чели досега не договаряхме тютюн за износ! Долна бесепарска отрепка!

БСП ВИЗИЯ за ОБИРА на БЪЛГАРИЯ

2018.12.16 | 14:54

6

АМАН ЗАМАН ТАМАН ТАМ ДА СИ ОСТАНЕ
ГРИПЕНИ НА ТЪМНО

Пyтката Роско Овчарката

2018.12.16 | 14:41

5

и в Йордания не го поканиха, ходи до Украйна, та ни запалиха знамето и това беше, цял мандат беше с овцете.

Моите уважения към Радев,

2018.12.16 | 14:31

4

но какви българки са тия седесарски вмирасани къдъни.

ПОМИЯРСКИЯ ТРОЛ -ГЮРО

2018.12.16 | 14:31

3

Е ХОМОСЕКСУАЛИСТ на ЗАПЛАТА ОТ ЦВИНОКИО и ГРОБ.

2018.12.16 | 13:09

2

Голяма грижа за българите зад граница в Йордания - има-няма няколкостотин човека.

Умник Гюро

2018.12.16 | 12:55

1

Фатмак Радев ще става ходжа. Аферим айроплан-будала, каун баш насран.

Добави коментар

Водещи новини