Ще спре ли машинното гласуване фокусите на секционните комисии

  • 13 декември 2018 08:25

  • 460
  • 0
Ще спре ли машинното гласуване фокусите на секционните комисии
© Булфото (архив)

Евроизборите ще бъдат проведени по нови правила. Депутатите приеха промени в Изборния кодекс на първо четене. Предвижда се да отпаднат цифрите от бюлетините. Досега ЦИК правеше жребий, чрез който подреждаше участниците в изборите.

Политическите играчи често използваха въпросните цифри, за политическа агитация и за да ориентират по-лесно избирателите си. Целта на вносителите на промените от ГЕРБ и Обединени патриоти е с премахването на цифрите да се избегне феноменът 15/15. Тогава преференциалният кандидат на позицията, чиито номер съвпада с този на партията в бюлетината, се изстрелва напред поради объркване.

Според политологът Димитър Димитров има идея на Веселин Марешки, която гласи да има камери в секциите по руско-азербайджански модел, но това не изглежда никак сръчно.

"После стана ясно, че предложението на Марешки не е добре разбрано. Той обясни, че камерите трябвало да се включват вечерта, за да се наблюдават секционните комисии", обясни още Димитров в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

По думите му може да се въведат много прости мерки за сигурност. Той даде за пример Испания, където секционните комисии работят в два състава - единият събира гласовете, другият влиза след края на изборния ден и брои гласовете - така двете взаимно се контролират.

Изборният наблюдател Стоил Стоилов даде своето мнение за машинното гласуване. Според него то отдавна е гласувано и прието, но не и въведено. "Как така с 500 машини машинното гласуване е законно, а с 1500 - незаконно. Машините се възприемат като инструмент за ограничаване на маймунджилъци и фокусите на секционните комисии, които партиите са назначили. Трябва да се премине директно към обособяване на изцяло машинни секции", категоричен е той.

Стоилов коментира, че ръчното гласуване не трябва да отпада, а машинното да е просто алтернатива.


 

Последвайте канала на

Десислава Станева
460 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини