Изобретател към политиците: Няма нищо страшно изборите най-накрая да станат честни

  • 06 януари 2019 19:15

  • 2538
  • 3
Изобретател към политиците: Няма нищо страшно изборите най-накрая да станат честни
© БТВ

Нов тип машини за гласуване предлага българският изобретател инж. Александър Чобанов. В студиото на предаването "120 минути" по БТВ той показа как устройствата се справят сами с опитите за манипулации и призова политиците да не пречат на използването на технологии във вота.

След дълга кариера в България и Чили и даже участие в местната власт в Пловдив в началото на 90-те, Чобанов се връща у нас, за да види влошаване на демократичните процеси: "Разбрах, че тук вотът не е честен, защото има голям процент недействителни бюлетини, които стават недействителни не защото този, който гласува, е задраскал две квадратчета, две партии, двама кандидати, а защото в момента на броенето става така, че бюлетината става недействителна".

Чобанов и негови колеги изучили целия световен опит в областта на машинното гласуване и в рамките на 2 години разработили 3 модела устройства. Според инженера всички други машини имат един общ недостатък – имат непрекъсната връзка с външния свят и така дават шанс на хакери да ги "пробият".

Българските устройства изискват удостоверяване с карта, която се дава от председателя на секционната комисия. На чувствителен на допир екран избирателят посочва, за кого иска да гласува и получава разпечатана бюлетина, която след това се пуска в урна.

В края на деня с друга карта председателят разпечатва протокола от машината, отключва флаш паметта на устройството и двете отиват в районната избирателна комисия. Машината има и акумулатор, който позволява 16 часа автономия.

Ще стигне ли времето за машинно гласуване на изборите през 2019 г.

Цената към момента е около 1900 евро на машина, като инж. Чобанов посочи, че най-скъпият компонент е екранът и се работи той да се произвежда у нас, което би свалило цената.

Изобретателят се обърна към председателя на групата на Обединени патриоти в парламента Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа заради внесеното от националистите предложение за промени в Избирателния кодекс, с които, по думите на инж. Чобанов, се смачква машинното гласуване: "Г-н Сидеров, Вашето желание да станете евродепутат не може да мине без машинно гласуване, вече българите сме достатъчно грамотни и разбираме, че тези, които са против машинното гласуване, те не са за частния вот, който трябва да се прави на всички избори – независимо какви", категоричен беше инженерът.

Няма нищо страшно изборите да станат най-накрая честни, подчерта инж. Александър Чобанов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2538 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.01.07 | 20:13

3

Страшното е, ако досега не са били.

2019.01.07 | 19:02

2

Този велик изобретател да каже 1) къде в Европа се ползва тази "надеждна" технология 2) къде в света, освен във Венецуела и Индия се ползват подобни машини? 3.)Има ли европейски срани, в които това е използвано, а после изхвъллено? Къде? Защо? Какво ни мътиш главата и разчиташ на неинформираност и тъпота агитатор недорасъл.

niki

2019.01.06 | 21:12

1

добре им го каза - СТРАХ ги е !!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини