Плевнелиев: Благодаря на всички, които помогнаха на засегнатите от наводненията

  • 24 февруари 2012 10:16

  • 796
  • 0
Плевнелиев: Благодаря на всички, които помогнаха на засегнатите от наводненията
©

Гордея се, че съм президент на народ, който в тежък момент е солидарен и помага.

Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното след среща с вътрешния министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, на която са били обсъдени мерките за преодоляване на щетите от наводненията в Хасковска област. "Още при посещението ми на място, очертахме мерките – свързани с хората, с критичната инфраструктура и системните, дългосрочни решения. Това е важно, за да не се допускат щети и човешки жертви. Видях солидарността в с. Бисер, има предприети сериозни мерки. Благодаря на всички български граждани независимо с колко, но всички дадоха от себе си и помагаха в тези тежки моменти на хората от с. Бисер и региона", подчерта президентът.

Той се обяви за реформа във водния сектор. "Промените в Закона за водите са належащи. Водната реформа е важна не само, защото видяхме какво се случва, когато няма изяснена собственост, но е важна предпоставка за договарянето между България и Европа за следващия програмен период – 2014 – 2020 г. Водната реформа ще бъде условност при договарянето", посочи държавният глава.

Плевнелиев подчерта, че трябва да се изясни категорично собствеността – кой е собственикът, кой е операторът, кой е концесионер на язовирите. "Трябва да има много ясни правила. Искаме ясни регистри за собственост, ясно носене на отговорност, договор между собственика и оператора. Важна е промяната в Закона за устройството на територията, където искаме държавата да обяви всички язовири за съоръжения първа категория.„ДНСК ще има ясните правомощия да проверява строителството и ремонтите на всяко едно водно съоръжение в България. Третото важно системно решение е работата на комисията по бедствията и авариите", добави той.

Плевнелиев заяви, че президентската институция ще наблюдава и прогреса по дългосрочните мерки във водния сектор. По думите му, от една страна има държавни компании, които могат и знаят как да управляват водните съоръжения, но от друга гледна точка за друга част от язовирите има пълна свободия. "Операторите в държавата ще бъдат само два – "Язовири и каскади" и "Напоителни системи" и всеки концесионер ще трябва да сключи договор с тях. Всичко започва и свършва с ясното дефиниране на отговорностите. Задаваме посоката, тези промени са необходими", каза още президентът.

От своя страна вътрешният министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа каза, че централизираният подход е важен, за да може "Язовири и каскади" и "Напоителни системи" да бъдат водещи в контрола върху всички водни съоръжения в страната. Той съобщи, че дигата в Свиленград вече е възстановена, в момента се концентрират усилията върху дигите в Харманли, в Любимец. "С междуведомствената работна група се взе решение за отпускане на 14 млн. лв. за ликвидиране на последствията от наводненията. В рамките на 10-15 дни отново ще има заседание на комисията. Глобите са част от мерките, които могат да бъдат предприети, но за мен е важно да се осъществява контрол в реално време и да има паспортизация на всички водни обекти", посочи вицепремиерът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
796 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини