Румен Радев: Софийският университет е люлка на знанието, на свободата и критичната мисъл

  • 08 декември 2018 18:09

  • 949
  • 6
Румен Радев: Софийският университет е люлка на знанието, на свободата и критичната мисъл
© Президентство

Софийският университет е люлка на знанието, на съзиданието, на свободата и на критичната мисъл. Това каза президентът на Република България по време на тържественото събрание и концерт в Народния театър „Иван Вазов“ по повод 130-ата годишнина от създаването на СУ „Св. Климент Охридски“.

„Всички българи, не само възпитаници, наричаме Алма Матер светският храм на България. В аудиториите на университета българи от различни вери, но водени от каузата, че мъртва е безкнижната душа, заедно споделят общата за религия - знанието. Създаден с дарение е създал най-светлите умове на нацията - Софийският университет е люлка на знанието, на съзиданието, на свободата, на критичната мисъл“, каза Радев.

Държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на бе на празника на Софийския университет заедно със своята съпруга Десислава Радева. Събитието започна със студентския химн,този на България и продължи с посрещането на академичния съвет на университета, както и гостите на празника от различни висши училища от света.

В началото на събранието ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков заяви, че Софийският университет е най-старият и най-големият университет на България и днес отбелязваме годишнина от началото на висшето образование у нас. Проф. Герджиков подчерта, че Университетската библиотека е връстник на висшето училище, като фондът ѝ включва 2.5 млн. библиотечни единици. Ректорът заяви, че стремежът на Алма Матер днес е да се разпръсне духовността.

Проф. Герджиков пожела на академичната общност да бъдат ментори и партньори на студентите, а на студентите да бъдат последователни. На събитието бе изчетен и поздравителен адрес от името на министъра на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
949 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2018.12.08 | 21:55

6

Много умен бе, тоя рапон селски! Как ли са го изтърпяли горките професори. Такова падение за нашия народ никога не е имало. Срам. Голям срам. А и неговата”съпруга”! Боже!
Как говори този цървул през зъби. Прост и злобен. Бащата урод и той не по-малко.

Чехльо Десопростакесов.

2018.12.08 | 20:18

5

Аз ще разтягам локуми докато пипнем с Корни и Сокола властта. И тогава ще видите вие,какъв ”просперитет” чака България с БСП и ДПС. Сега малко ала-бала докато Десапростакеса си купува рокли за хиляди левове и лети със служебната кола в насрещното. Аз съм Льотчика Решетников и обичам бълхарския народ,защото е най-прост най-беден и най-болен в Европа. Мечта за всеки авантаджия като мен на когито трябват гласоподаватели лапни-шарани.

Мъпет шоу -Кърмит

2018.12.08 | 18:24

3

Абсолютна карикатура на правешкия сатрап -- и той като този обичаше да се отърква в интелигенцията по повод и без повод , за да не му изпъква тъпотията !

Уча се !

2018.12.08 | 19:42

4

Не съм му фен, но чак пък прост, не е, особено като "тато" !

Иначе не е никакъв обединител.

Във всичките му изкодвания, явно или скрито, личи че е в опозиция !

А това раздеря народа !

Все едно казва "от тия дето управляват, нищо не става, но аз мога много повече" !

А това не само не е вярно, но и няма как да стане !

Професионалист

2018.12.08 | 18:21

2

Софийският университет е люлка на учените с най-ниски заплати в цяла България. Само вятъра отива в свирките в Народния. Жалко е..., ако не беше и много тъжно!

2018.12.08 | 18:15

1

смешник

Добави коментар

Водещи новини