Министър Ангелкова проведе работна среща с посланик Макаров и туроператори, работещи на пазар Русия

  • 05 декември 2018 19:26

  • 496
  • 0
 Министър Ангелкова проведе работна среща с посланик Макаров и туроператори, работещи на пазар Русия
©

Руската федерация е сред най-важните генериращи пазари за българския туризъм и оказва съществено влияние върху диверсификацията на услугите в сектора. През миналата година и до момента Русия заема пета позиция в класацията за входящ туризъм у нас като брой посещения. През 2017-а те са били близо 558 хил., а през първите десет месеца на 2018 г. – над 496 хил. Това заяви министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard на работна среща с посланика на Руската федерация у нас Н.Пр. Анатолий Макаров, на която присъстваха и представители на руския и българския бизнес. Участниците в дискусията обсъдиха различни мерки и инициативи за увеличаване интереса на туристите от двете страни.  

Министър Ангелкова благодари на дипломата и чрез него на ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация Олег Сафонов за изключително доброто двустранно партньорство, което насърчава взаимния туристически интерес. Имаме редица съвместни инициативи както за културно-исторически и поклоннически маршрути, така и за стимулиране на организирания детския отдих, посочи тя. Министърът припомни също, че заедно с посланик Макаров проведоха обиколки из детските лагери по Българското Черноморие, за да се провери качеството на услугите и сигурността на пребиваването на подрастващите. Руската страна винаги е подчертавала, че България се предпочита като дестинация от руснаците и за това, че е безопасна и спокойна дестинация, която предлага голямо разнообразие от зимен, летен и специализиран туризъм, каза още тя.

Можем да си сътрудничим още по-активно за стимулиране интереса на руските туристи към балнео-, СПА и уелнес пакетите, както и към фестивалния и поклонническия туризъм, посочи министърът. Тя обърна внимание върху важността на международните туристически изложения, на които България се представя като дестинация за четири сезона. Паралелно ще се развиват още по-усилено контактите и с руските региони, за да популяризираме страната си като привлекателно място на туристическата карта. България ще продължи активното си партньорство и с Асоциацията на туроператорите н Русия (АТОР), защото интересът на нейните членове към страната ни е висок.

Министър Ангелкова увери, че Министерството на туризма и българското Външно министерство работят последователно за оптимизиране на организацията на визовите ни центрове във федерацията с допълнителен персонал, за да може руските граждани да оформят по-бързо документите си за пътуване у нас. Освен това ще продължи да функционира и телефонът за руски туристи, който министерството откри след създаването си като самостоятелна администрация. Той помага на руските гости не само за да ги ориентира за местата за посещаване и отсядане, но и при необходимост от съдействие.

Посланик Макаров съобщи, че основен акцент в двустранните отношения в сектора е сигурността на туристите. Той оцени високо работата на министерството и на българските дипломати, които създават благоприятна среда за пребиваване на руските туристи. Дипломатът оцени важността на рекламата за туризма и ролята на медиите, за да се популяризират не само големите курорти, но и вътрешността на страната,  термалните източници и др.

Министър Ангелкова информира, че е стартирала интегрирана комуникационна кампания на пазар Русия, която се очаква да направи страната ни още по разпознаваема като дестинация за руските туристи. Тя подчерта, че работим целенасочено със световни туроператори като ТУИ и „Томас Кук“, включително и на пазар Русия.

Генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов също участва в срещата и заяви, че летният сезон е дал много добри резултати.

Търговският представител на федерацията в България Константин Артюшин посочи, че руските туристи обичат да посещават България и изрази надежда, че техният брой ще се увеличава. В Русия според него се обръща внимание на новите направления в отрасъла като риболовен и исторически туризъм и изрази готовност да съдейства на български туроператори да открият нови партньори, включително и в регионите. На смесената комисия  е договорено да се организира и българо-руски туристически форум. Министър Ангелкова подкрепи идеята и предложи датата му да се уточни за март или април догодина.

От ръководството на курорта Албена потвърдиха за  интерес от руски туристи и изтъкнаха потенциала си да приемат повече спортни групи, участници в профилирани спортни лагери и за организиран детски отдих.

Андрей Громов, генерален консул на Руската федерация в Русе, се спря на неизползваните възможности за разширяване на активните сезони и за практикуване на различни видове туризъм – балнео- и СПА, културно-исторически, круизи по Дунав и др.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
496 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини