Георги Първанов: Патриотите не биха могли да бъдат сериозен партньор в бъдеще (видео)

  • 03 декември 2018 08:54

  • 999
  • 4
Георги Първанов: Патриотите не биха могли да бъдат сериозен партньор в бъдеще (видео)
© Кадър: БНТ

По своята същност Турски поток е геостратегия, това е политика от най-високо равнище. Не мога да разбера обаче защо и политици, и общество реагираме толкова емоционално на информации, които идват от руски информационни агенции. В момента липсва политическият диалог, тъй като сега чакаме съобщенията от руската преса. Все пак съм почти сигурен, че тази тръба ще мине през България, защото това е стратегически интерес на Русия, но пък ние като страна сме редуцирали своите претенции.

Това коментира в ефира на БНТ бившият държавен глава Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в относно последните енергийни събития.

,,САЩ отново реагираха, разбира се. Направи ми впечатление едно изказване на американския посланик у нас, който заяви, че Америка ще ни пази от руския интерес, от руските енергийни проекти. Не разбирам защо са тези усилия да ни спират проектите. В този случай България трябва да прояви характер и воля'', допълни Първанов.

,,В т.нар. Енергийна стратегия няма нито една дума за "Белене". Пишем, приемаме огромни позиции по някакви конвектори, което е байпас. В тази стратегия няма нищо стратегическо. Трябва ни нова стратегия. Случва се така, че проектите ни заобикалят. Относно прословутия хъб Балкан моя голям въпрос е откъде ще получим газ, за да направим реален хъб, за да диктуваме правилата? Русия определено няма да ни даде газ, който да продаваме'', сподели бившият държавен глава.

,,Трябва да има Балкански проект, но не като инвестиционен източник, а като пазар, защото Балканите са добър пазар за нашата енергетика. Ако приобщим Македония, дори Черна гора, то това би могло да придобие друга тежест'', посочи той.

По думите му няма никакъв сеизмичен риск за АЕЦ "Белене".

,,През годините са правени редица изследвания от БАН, които категорично заявяват, че няма никакъв сеизмичен риск. Само плашим гаргите. Плюс това противниците на "Белене" вече не се позовават на сеизмична активност, ами залагат на това някой да спре проекта отвън'', коментира още Първанов и добави, че ядрената енергетика е единственият високотехнологичен отрасъл, който имаме и който може да ни донесе сериозни инвестиции.

,,Промяната на името на Македония е сближаване, което е категорично необходимо. Дано имаме по-нормални отношения. За жалост към нашата история все още има претенции - дори чух, че искали да снемем от нашите учебници македонската проблематика. През годините сме правили много компромиси с Македония, но това трябваше да стане с някакви условия. Може би трябваше да имаме и териториални претенции към тях'', заяви бившият президент.

,,Патриотите показаха, че не биха могли да бъдат сериозен партньор  в бъдеще. Не е стабилен този парламент, което влияе върху правителството. Да, замразиха се кризисните процеси, но те отново ще избуят'', коментира Първанов политическата обстановка у нас.

Според него предсрочни избори не са изключени.

,,Всичко може да се очаква. Искам да видя не просто яростна опозиция. Няма откровена алтернатива в момента. По отношение на протестите, струват ми се с доста противоречиви, разнородни искания - мина се от цената на петрола, през исканията на майките до смяната на системата. Странно е, особено последното'', завърши Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в.

Последвайте канала на

Владимир Василев
999 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Данъкоплатец

2018.12.03 | 18:01

4

Бай Гошо кажи по-добре дали върви СПА-Хотелът! Как е алъш вериша! Има ли келепир, да ти е.ба майката червена крадлива!!!

Петров

2018.12.03 | 12:44

3

Разумен,обективен,компетентен коментар ! Поздравявам Ви, г-н ПРЕЗИДЕНТ !

Петров

2018.12.03 | 12:40

2

Разумен,обективен,компетентен коментар ! Поздравявам Ви г-н ПРЕЗИДЕНТ !

2018.12.03 | 09:36

1

нещастен тъпак

Добави коментар

Водещи новини