Румен Петков: Борим се отклонението на газопровода „Турски поток“ да мине през България

  • 24 ноември 2018 11:30

  • 2546
  • 5
Румен Петков: Борим се отклонението на газопровода „Турски поток“ да мине през България
© АБВ

По време на моята среща с нашите партньори от „Единна Русия“, по време на разговора ми с господин Климов, който е международен секретар на партията стана видно, че има нагласата България да получи подкрепа. Борим се тръбата на газопровода да мине през България. Така председателят на АБВ Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в коментира в ефира на „България он ер“ изявленията в руската преса, че отклонение на „Турски поток“ вероятно ще мине през страната ни.

Той обаче бе категоричен, че държавата ни за съжаление е пропуснала много изгодни възможности такива съоръжения да преминат директно през нашата територия, което освен транзитни такси и ниска цена на природния газ, щеше да ни гарантира и по-голяма национална сигурност, цитираха от пресцентъра на ПП АБВ.

„Спирането на „Южен поток“ е най-голямото ни национално предателство. Спирането на АЕЦ „Белене“ всъщност ни връща години назад. За това и ние от АБВ казахме много ясно: „Не на двойните стандарти“. Не може Меркел да казва, че „Северен поток“ е икономика, а на нас да ни се обяснява, че „Южен поток“ е политика и зависимост. За едни да мразиш Русия е платена политика, но за тези от нас, които искаме да живеем с децата си тук в България, въпроса за гарантирането на енергийната ни сигурност и просперитет е осъзната необходимост“, посочи той.

Във връзка с темата Петков бе призован да коментира твърденията на десни политици, че АЕЦ „Белене“ е сеизмично опасна, че централата се нуждае от нов лиценз на ЕК, а и няма да има пазар за произведена от нея електроенергия.

„Думите на Светослав МалиновСветослав Малинов Светослав Малинов е български политик от Демократи за силна България (ДСБ), политолог и кандидат са политическо престъпление и лъжа. Не може той да излиза и да казва, че трябва да се прави нов ОВОС при положение, че не се променя нищо в конструкцията, в механиката на обекта АЕЦ „Белене“. Не може да се твърди, че сеизмичната картина е изключително тревожна, защото точно след аварията във Фукошима беше направен стрес тест на проекта „Белене“, който показа, че там има 40 процента сеизмичен резерв, че този проект е повече от гарантиран“.

„Британски експерт съвсем наскоро, по време на симпозиум на БУЛАТОМ заяви, че буквално до година ще има тежък дефицит на електроенергия в региона. Не видяхме ли, че сега на два пъти миналата седмица имахме проблем с гарантирането на доставянето на електроенергия в столицата. И на този фон да излезеш и да кажеш, че нямало кой да ни купува тока – това е цинизъм. Излиза се по медиите и се лъже, и се лъже“.

Трябва да е ясно АЕЦ „Белене“ е необходима на България. По отношение на инвеститорите, дори министър-председателят на Китай декларира, че подкрепя изграждането на този проект. Китайската ядрена компанията CNNC заяви своя ясен и категоричен интерес за участие с от 50 до 100 процента в централата в Белене. И тук е хубаво, че българската държава заяви, че до 25-30 процента ще запазим ние като държава, за да можем не просто да контролираме нещата ефективно, но и да гарантираме сигурността си. На този фон излизат една група безбъдници, които в сградата на Европейската комисия в София лъжат по най-безпардонния начин, защото единственото нещо, което трябва да се изготви сега по най-бързия начин е, актуализация на новото строително разрешение за Белене. Това е! Всичко останало са приказки с цел да уплашим инвеститорите, да настроим обществото“, коментира Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в. По думите му ако АЕЦ „Белене“ не бе спряна още по времето на правителството на Станишев, ако проекта не бе проспан при мандатите и настоящото управление, вече двата блока на централата щяха да работят и сега страната ни нямаше да е изправена пред сложния въпрос за ценообразуването на ел енергията. Ресурс, който ще продължава да се оскъпява заради нарастващите цени на въглеродните емисии, които се произвеждат от нашите ТЕЦ-ове“.

В страни от темата председателя на АБВ изрази становище и относно правителствените рокади и кризата обхванала управлението на страната. „Още преди година казахме, че „Обединените патриоти“ нито са обединени, нито са патриоти, както и че там въпроса на самоизбиването е въпрос на време. И те наистина се сбиха, буквално след няколко седмици, и то във физическия смисъл на думата в сградата на Народното събрание. И това показва, че този управленски формат не може да издържи. Той е насилие върху политиката. Друг е въпроса, че ГЕРБ очевидно имат инструментите да си гарантират кворума в парламента, за да се вземат един или друг тип решения. На няколко пъти и депутати от БСП спасяваха кворума, спасяваха и ключови за ГЕРБ решения. Има стремеж нещата да се бутат напред, а цената не се гледа. Цената е деморализацията на политиката, срива на институциите и отегчението на обществото“.

"Протестите са резултат от нечуването, от деморализацията, от лъжата на политиците. Използват се трибуни на институции. Това удря по всички български граждани, но тези, които лъжат, остават ненаказани", зави в заключение Петков.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2546 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.11.24 | 14:03

5

късно е чадо божие борите се с какво и кои

2018.11.24 | 13:54

4

за комисионна се борите не за друго

Тодор

2018.11.24 | 13:25

3

Незнам колко потока минават в България но в Германия и Франция газта е в пъти по ефтина от България,затова са виновни руските пияни комунисти,а нашите ги подържат'..

Бенчо Бенчев

2018.11.24 | 12:41

2

И как точно се бориш да мине "Турски поток',като пикаеш къде видиш шадраван?

2018.11.24 | 11:47

1

Пак расъждават като мангали, всичко или нищо ве мама ти изкуфяла, един бастун и на лозето

Добави коментар

Водещи новини