Радев: От МС ми предложиха позиция за форума в Катовице, но аз ще изразя друга

  • 30 ноември 2018 18:18

  • 3008
  • 20
Радев: От МС ми предложиха позиция за форума в Катовице, но аз ще изразя друга
© Прессекретариат на президента

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на заяви на днешната си среща на "Дондуков" 2 с президентите на КНСБ и на КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов, и представители на синдикатите от сектора на въгледобива, че от Министерския съвет са му предложили изказване за форума в Катовице, но от президентството са разработили друго с много по-категорична национална позиция.

,,Имаме координация с Министерския съвет по въпроса. Получил съм и позицията, и съответните документи на експертно ниво. Благодаря на Министерския съвет, че ми разработиха и ми предложиха изказване на английски език, което да прочета от трибуната на този висок форум. Аз имам малко по-различно мнение, смятам, че, да, това изказване е добро, но освен подкрепа за решенията от Парижкото споразумение и тяхната реализация, не виждам категорична позиция. Затова сме разработили друг вариант на моето изказване, с една много по-категорична национална позиция. Изпратил съм го за съгласуване в Министерския съвет'', обясни президентът пред синдикалните представители и добави, че на срещата ще им предостави и двата варианта и ще ги помоли и те да ги обсъдят.

Въпросът е достатъчно сериозен и важен за страната от стратегическа гледна точка, той изисква ясна визия, стратегия с дългосрочен хоризонт, честност и откровеност от страна на управляващите по отношение на целия бранш, заяви държавният глава, като добави, че е необходим също ясен ангажимент и за развитие на въгледобива, и на ТЕЦ-овете ни, и на начина на разпределяне и използване на студения резерв, и план, вече в по-далечно бъдеще, по какъв начин може да стане преструктуриране на сектора, по какъв начин и с помощта на ЕС, защото има такива програми, в които България не участва, да стане така, че в тези региони на въгледобива в стратегическа перспектива да има съответните възможности за трудова заетост, без нарушаване на интересите на миньорите ни и изобщо на трудещите се в региона.

Разгледах вашите писма към мен, готов съм да водим диалог по всякакви въпроси, каза президентът, но уточни във връзка с въпроси, свързани с виждания за стратегия, за развитие, за перспективи и визии, че президентът не формира стратегията и визията в този сектор. Това е ангажимент на Министерския съвет, каза Радев, като добави, че това не означава, че президентът няма отношение. И добави, че излага отношението си в съответни документи, форми и декларации. Президентът Радев уточни също, че той ще представлява държавата на предстоящия форум в полския град Катовице за промените в климата, защото поканата е към държавния глава. Освен това австрийският президент Александър Ван дер Белен е изпратил декларации до всички държавни глави от ЕС с призив да се прекрати добивът на твърди изкопаеми. Този призив ще бъде отправен и по време на форума в Катовице. Президентът Радев е отговорил на декларацията на австрийския президент, че не се присъединява към нея - като президент към президент, със съответните мотиви.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на отново посочи, че позицията му по въпроса е ясна още от началото на мандата му. Ясна е още от началото на моя мандат, ясна е с позициите и действията на служебното правителство, когато служебният министър Ирина КостоваИрина Костова Ирина Костова е служебен министър на околната среда и водите в кабинета на Огнян е защитила позициите на България и е бил извършен сътветният пробив. Радев припомни и казаното от него на пресконференцията с полския президент Анджей Дуда преди дни.

Президентът определи въгледобива като важен и отговорен сектор, където хиляди български миньори с честен труд, в тежки условия осигуряват прехраната си и огромна част от енергетиката на страната. Винаги съм отворен за диалог с вас и мисля, че той е изключително важен, защото това е стратегически отрасъл за България, посочи президентът, който благодари на синдикалните представители за инициативата им за днешната среща.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че са обнадеждени от казаното от президента и ще разгледат проекта на изказването му в редактирания му вариант. Двата синдиката имат общи позиции по темата, добави Димитров. За нас разговорите, които водим с властта, показват загриженост, каза синдикалният лидер и добави, че по темата президентът и премиерът трябва да намерят решение и очаква да има единна твърда позиция на България.

Последвайте канала на

Владимир Василев
3008 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар

2018.12.01 | 11:01

20

Манев сега не сме ли роби на прехваления ви ЕС и откачения Тръмп ?????

2018.12.01 | 10:57

19

Манев , Манев баща ти ако знаеше само колко си тъп веднага щеше да те смени с маймуна !!!

2018.12.01 | 09:05

16

Като Русия няма тъй могъща на света , тя е наша опра , тя е наша висота !!!! ..............Ще избаВи от неволя братски български народ !!!! Иван Вазов .

Манев

2018.12.01 | 10:26

18

Вместо да цитираш поета като папагал си впрегни мозъка и помисли,че донесената свобода ни направи техен роб и зависимост, която не можем да да преодолеем заради такива като вас. нека да си бъде могъше и да не ни се меси в делата.

2018.12.01 | 09:06

17

Простак Гюро --платено малоумно говедо !!!!!

2018.12.01 | 09:02

15

ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !!!!!! Русофобските лайнарчета да го духат на алкохолика Порошенко и откачения Тръмп

Умник Гюро

2018.11.30 | 22:56

14

Къде са протестиращите инвалиди да размахат бастуни срещу Топ-Фатмак Радев, който уреди в Областната полиция-Хасково да отменят акта на баща му, Георги Радев. Всички знаем Топ-шофьора, който посред бял ден сгази преминаващ с предимство инвалид. Какъвто бащата, такъв и сина - жалки селяндури от село Славяново, Хасковско.

Умник Гюро

2018.11.30 | 22:46

13

Кремълска проститутка, червен боклук, национален предател и отявлен комунист = Фатмак Радев.

2018.11.30 | 22:03

12

"Умник" Гюро а майка ти каква е ???? Магистрална курва а ти герберско малоумно лайно

2018.11.30 | 21:57

11

ГЕРБЕРСКИТЕ ЛАЙНАРЧЕТА ПАК СЕ НАСРАХА ОТ МЪКА ЧЕ РАДЕВ ЩЕ ПРЕДСТАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ

Умник Гюро

2018.11.30 | 20:22

10

Кремълска проститутка, червен боклук, национален предател и отявлен комунист = Фатмак Радев.

Добави коментар

Водещи новини