Газов хъб "Балкан": Какво предвиждат енергийните промени?

  • 30 ноември 2018 17:04

  • 745
  • 0
Газов хъб "Балкан": Какво предвиждат енергийните промени?
© Нова телевизия

Парламентът гласува промени в енергийната стратегия на България. Те са свързани с транзита и доставките на газ към и през България. Стратегията обхваща изграждането на газовия хъб "Балкан".

Възложихме в края на миналата година предпроектно проучване, което се финансира в голямата си част от ЕК за газов хъб "Балкан". То показа, че ако няма руски газ, то този хъб няма да има достатъчно ликвидност. От друга страна, ако е само руски газ, за какъв хъб говорим. При всички случаи в момента търгът за гръцката връзка върви. Ако не работим за това да докараме през "Турски поток" руски газ, той ще ни заобиколи и ще загубим тази ликвидност, обясни в предаването "Плюс-Минус" по Нова телевизия депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на комисията по енергетика Валентин Николов.

Ако наложат санкции на Русия, то ще наложат санкции за 1/3 от потребителите в Европа, тъй като те са зависими от руската газ. Дори и да имаше алтернатива, спре ли тя, цената на борсата при всички случаи ще върви нагоре, коментира Николов.

По думите му по темата "Енергетика" в парламента много рядко въпросът се политизира и обикновено се постига консенсус.

Николов очаква следващите години България да се превърне в ключова пресечна точка на преноса от Кипър и южното направление, където все повече ще се изнася синьо гориво за Стария континент.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
745 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини