Правителството одобри изменение и допълнение на Енергийната стратегия на България до 2020 г.

  • 21 ноември 2018 14:36

  • 519
  • 0
Правителството одобри изменение и допълнение на Енергийната стратегия на България до 2020 г.
© Pixabay

Правителството одобри изменение и допълнение на Енергийната стратегия на България до 2020 г., съобщи пресслужбата на кабинета.

След 1 януари 2020 г. се очаква значителна промяна в маршрутите на доставка на природен газ през територията на България от Север-Юг на Юг-Север, както и потенциално намаляване на транзитираните през страната количества. Предстои изграждане на ключови инфраструктурни проекти в региона, които ще променят основната посока и маршрути на потоците природен газ. Такива са "Турски поток", проектите от "Южния газов коридор", Транс-анадолският газопровод, Транс- адриатическият газопровод, междусистемната връзка Гърция-България, както и проектът за нов терминал за втечнен газ в Александруполис. Във връзка с необходимостта от предприемане на действия от ключово значение за развитието на газопреносната инфраструктура на България, Министерският съвет е приел решението за промени в Енергийната стратегия.

Във връзка с променената среда по отношение на изграждащата се в региона енергийна инфраструктура, Съветът по енергийна сигурност одобри актуализацията на стратегията по време на заседание на 31 октомври 2018 г. От стратегическо значение е запазване ключовата роля на България на газовата карта на Европа. С актуализиране на стратегията и предприемане на необходимите стъпки за изграждане на газова инфраструктура ще се гарантира сигурността и диверсификацията на доставките на природен газ, както за България, така и в региона.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
519 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини