Депутатите си замразиха заплатите

  • 22 февруари 2012 14:57

  • 779
  • 2
Депутатите си замразиха заплатите
© Булфото

Със 133 гласа "за", 3 "против" и 1 въздържал се депутатите решиха да замразят основните си възнаграждения до края на 2012 г. на нивото от преди три години.

Решението е валидно за периода 1 февруари - 31 декември 2012 г. и е по предложение на ГЕРБ.

Подобно решение депутатите взеха и през миналата година. Базата, върху която се определя заплатата на депутат е, като се вземат три месечни средни работни заплати за страната. Актуализацията на месечните възнаграждения се извършва и по отношение на лицата, чиито основни заплати съгласно действащото законодателство, са обвързани с основните депутатски, включително ръководствата на парламента и на постоянните комисии, записа още НС.

И отдясно, и отляво по принцип подкрепиха замразяването на заплатите, но редица опозиционни предложения бяха отхвърлени от управляващите.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов предложи да се задължат и ръководителите на другите ведомства да приведат възнагражденията на служителите си в съответствие с това решение. Идеята не беше приета, тъй като от ГЕРБ видяха в предложението опит за уравниловка.

ДПС пък поиска да се създаде временна анкетна комисия, която да установи случаите на изплащане на допълнителни възнаграждения в държавната администрация. Предложението обаче не беше допуснато до гласуване, защото било изцяло ново и нямало характера на редакционни промени.

Четин Казак от ДПС поиска в залата да бъде извикан финансовият министър Симеон Дянков, който да обясни дали сме в криза или вече сме излезли от нея, за което вицепремиерът говорил от 2010 година.

"Нали кризата беше свършила? Защо тогава, след като кризата е свършила, ние продължаваме да внасяме и приемаме проекторешения, свързани с кризата? Министърът най-после да заяви има ли, няма ли криза в България и докога тя ще продължава", допълни Казак.

"Парламентарната група на ДПС ще подкрепи проекта за решение, защото наистина в условията на продължаващата криза в България специално по вина на управляващите това е естествен акт, въпреки че е подплатен с немалка доза популизъм. Популизмът е майка на мизерията. Колкото по-популистко правителство и мнозинство управлява, толкова повече мизерията ще се увеличава", отсече депутатът от ДПС.

Левицата подкрепи замразяването на депутатските заплати, но червеният народен представител Антон Кутев предложи нестандартната идея - в текста да бъде записано, че възнагражденията на депутатите от ГЕРБ се намаляват с 1000 лв., докато не се увеличат пенсиите с 35%.

"Ако искате да бъдете солидарни и наистина да бъдете реципрочни на това, което сте извършили, не мислете само за себе си, а за хората, на които трета година не им се вдигат пенсиите и не могат да оцеляват. Става дума за елементарно човешко разбиране", мотивира се Кутев. Мнозинството отхвърли предложението му, двама от ПГ на ГЕРБ обаче гласуваха "за".

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, че предишното правителство е трябвало да вдигне пенсиите с 85%, затова са ги вдигнали в последния ден, преди да им свърши мандатът.

Беше отхвърлено предложението на независимия народен представител Георги Терзийски да бъде записано като текст, че спестените средства ще отидат във фонд за лечение на деца.

Срещу замразяването на заплатите се обяви независимият депутат Емил Василев (РЗС). "Дали с това, че в пресата ще има коментари как народното представителство вече може да разчита на социални помощи, ще заслужим уважение", попита риторично той.

С днешното решение основната депутатска заплата остава на нивото си от 2009 г. - 2196 лв.

Последвайте канала на

779 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ggg

2012.02.22 | 18:34

2
boje kolko sa blagorodni.....mamicata im...........
nqmam kirilica

2012.02.22 | 18:12

1
a nie pitame za6to gi zamrazqvat nai uda4no e da si gi namalqt i bez tova ne si vur6at dobre

Добави коментар

Водещи новини