МС с важно решение за разходите по два фонда

  • 14 ноември 2018 14:03

  • 489
  • 0
МС с важно решение за разходите по два фонда
©

Правителството измени свое ПМС №190/2015 г. за приемане на детайлни правила за допустимост на разходите по Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и Фонд „Вътрешна сигурност“ за периода 2014 -2020 година. Документът е съобразен с всички дадени предписания от одитния доклад на Европейската комисия, след извършената в периода 11-14 октомври 2016 г. задълбочена ревизия на Системите за управление и контрол по двата фонда.

Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Възприет е подходът да се запази размерът на фиксирания процент на непреки разходи, като той да не превишава 7 на сто от размера на преките допустими разходи, но само по отношение на проектите, изпълнявани в рамките на Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и Инструмента за финансово подпомагане на полицейското сътрудничество, предотвратяване и борбата с престъпността и управлението на кризи като част от Фонд „Вътрешна сигурност“.

По отношение на проектите, изпълнявани в рамките на Инструмента за финансиране и подпомагане на външните граници и визите, процентът на непреките разходи е намален от 7 на 2.5 процента от размера на преките допустими разходи поради факта, че голяма част от тях се изпълняват основно чрез процедури за възлагане на обществени поръчки.

В постановлението са прецизирани и текстове, ограничаващи размера на разходите за управление на проекти.

Очакваните резултати от приетия документ са свързани основно с осигуряване и гарантиране на принципа за добро финансово управление на средства от Европейския съюз.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
489 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини