В НС ще гледат промените в НК

  • 14 ноември 2018 07:27

  • 350
  • 0
В НС ще гледат промените в НК
©

Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Наказателния кодекс, насочени срещу домашното насилие. Това предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание.

Измененията са внесени от председателя на парламента Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на и група народни представители от ПГ на ГЕРБ. Целта на измененията е да гарантира адекватна и всеобхватна наказателноправна защита от всякакви актове на насилие над жени, включително домашно насилие. С текстовете се инкриминират всички форми на домашно насилие, сред които и психическото насилие.

Депутатите ще се занимаят и с второто четене на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. С предлагания законопроект се цели промяна в обусловеността на системата на заплащане за военнослужещите – от присвоеното им военно звание и степента в обхвата на военното звание към определяне на основното им месечно възнаграждение в зависимост от заеманата длъжност и присвоеното им военно звание. Това обуславя и промени на базисните параметри при приемането и въвеждането на нов Класификатор за длъжностите за военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

На вниманието на депутатите се поставя и второто четене на Закона за опазване на околната среда. Вносител на законопроекта е Министерски съвет. Законопроектът има за цел намаляване на административната тежест за бизнеса, като създаде оптимални условия за инвеститорите и същевременно запази законовите изисквания, гарантиращи ефективен контрол. С част от предложенията се урежда обединена процедура, когато е налице инвестиционно предложение, което подлежи на задължителна оценка на въздействието на околната среда.

В преходните и заключителни разпоредби се предлага изменение на Закона за водите. С предложените текстове се предлага да се променят изискванията за опазване на водите в зони за защита, предназначени за питейно-битово водонснабдяване.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
350 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини