Караянчева: Едно зло броди из България - насилието над деца и жени (видео)

  • 08 ноември 2018 14:42

  • 1432
  • 11
Караянчева: Едно зло броди из България - насилието над деца и жени (видео)
©

Борбата с домашното насилие ще бъде моя кауза. Това заяви председателят на Народното събрание по време на правната комисия.

По думите й едно зло броди из България и то присъства с обезкуражаща честото в нашето ежедневие - това е насилието над деца и жени.

Тя посочи, че домашното насилие понякога е анонимно, а малтретираните хора се притесняват да споделят.

Много се заговори напоследък за липсата на разяснителни капмании. Аз съм загубила илюзията, че с кръгли маси може да се борим с това нещо, заяви Караянчева.

Дарина и Никол бяха последните жертви, припомни тя.

Един строг наказателен кодекс ще даде ясен сигнал, че подобни престъпления няма да останат ненаказани, смята тя.

Тя благодари на екипа рабтил върху промените в наказателния кодекс и пожела бързо и качествено тези промени да бъдат приети.

По думите й с промените в Наказателния кодекс ще се даде всеобхватна защита на жени и деца от домашно насилие и всички други форми на агресия срещу тях. Тя уточни, че промяната в първите параграфи касаят престъпления срещу личността и засягат физическата неприкосновеност в домашни условия. Караянчева обърна внимание, че досега домашното насилие не е включено в Наказателния кодекс.

Сега към всички квалифицирани състави на убийство, склоняване към самоубийство, телесна повреда, отвличане, противозаконно лишаване от свобода, принуда, закана, се добавя следният текст: извършени в условия на домашно насилие. Параграф 7 обхваща закана, направена в домашни условия и предизвикала основателен страх. Параграф 8 се дава определение на психическо насилие. В нашето законодателство няма квалификация то да бъде инкриминирано. В много случаи след психическо насилие се случва тежка телесна повреда или смърт. Това става в интимните отношения, в домашни условия, където не могат да надникнат много хора. Това става в семейството и за това може да бъде упражнено с различни средства – вербално насилие, крещене, сплашване, лишаване на жертвата от средства за препитание“, допълни още Караянчева.

Мерките в Наказателния кодекс срещу домашното насилие са навременним каза от своя страна министърът на правосъдието Цецка Цачева.
„Правилно от вносителите е отчетен и факта, че в Наказателния кодекс до момента, в нашата правна система липсва кримиинализиране на психическото насилие като конкретна форма на насилие над пострадалия“, допълни още министърът. Според нея не по-малко страшно се оказва психологическото, когато то е трайно и води до неблагоприятни последици за жертвата с отключване на заболявания, които трудно се лекуват. "Приветстваме предложението да бъде криминализирано занапред и психологическото насилие върху жертвата", допълни още тя.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1432 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Цветан Добрев

2018.11.08 | 15:08

1

Да ме прощавате ама закони има .... не ни трябва по строг кодекс, а просто да се прилагат сегашните закони .... !
Сега е пишат ти протоколче и бегаш .... никой нищо не прилага и контролита !!

До добрев !

2018.11.08 | 20:22

11

Това дето го казвате, е от 70 години , а не е от сега !

Стига сте обвинявали ГЕРБ, за греховете на БКП-БСП !

БКП превърна и изопачи законността в България, по формулата "наш човек", която после много бързо БСП преобрази в "дай некой лев и всичко ще се оправи" !

Това се отнася до всякакъв род престъпления в България !

Имали нормален човек, който да го отрече !?

С какъв акъл, постоянно повтаряте, че сега било така или онака !

Това е наследство,от което неможем да се отървем, докато не се сменят няколко поколения и докато БКП-БКПнаследници, не спре да пречи на всякакви реформи с цел, запазване на нейното статукво !

2018.11.08 | 17:18

4

злото се казва Винету Тиквочев и неговия шаман Цвък със шайката си.

До олигофрена !

2018.11.08 | 19:57

10

Злото сте вие, малоумните и неграмотни българи, мързеливи и неможещи нищо като хората !

Само плювате и чакате някой, да ви направи щастливи, ама такъв филм няма !

Тодор Живков ни лъга, че ще прави комуницъм !
Неговите наследници от БКП, БСП ни лъгаха три мандата, че ще има плавен прехад към демокрация, докато обраха и фалираха Българи !
А още по-лошото е, че аставиха олигофрените като вас а се развиват, за да продължат да разчитат на тях, по време на избори !

мая

2018.11.08 | 17:36

5

Пьлни глупости. Мотристката кьде го видя това насилие. Стига внушения. Наличните закони са достатьчни. Аман от копи-пейст.

Объркан си !

2018.11.08 | 19:49

9

Копи пейст сте вие, привържениците на БСП-БКПнаследници !

Що се отнася до газта, по добре се информирай, преди да бръщолевиш глупости !
Впрочем, това на вас ви е присъщо !
Само бръщолевите !

2018.11.08 | 18:04

7

Най - голямото зло за България и българите са герберастките бандити , крадци , лъжци и герберастките к,урви , Караянчева ! Още една тесла удариха не бедните българи уж заради чистия въздух , но колите на газ и тях обложиха с данък вместо облекчения ! Безсрамни негодници са управляващите ! ДОЛУ !

До олигофрена по горе !

2018.11.08 | 19:46

8

Ти просто си исперкал !
Със сигурност не знаеш какво говориш !

Явно си цицал по времето на БСП-БКПнаследници и сега мреш от глад, щото си прост и не можеш нищо да работиш, като нормален човек, а си свикнал само да крадеш от държавата !

Да са живи и здрави ГЕРБ, че ни отърваха от олигофрени като
вас !

2018.11.08 | 17:36

6

Няма такова нещо.

Драган

2018.11.08 | 16:56

3

А насилието над мъже ? Психологическото насилие над мъже основно ?

2018.11.08 | 15:34

2

Не е едно , две зли неща бродят из България! Второто е ГЕРБ !!

Добави коментар

Водещи новини