Ангелкова: Очакваме силен зимен сезон

  • 09 ноември 2018 14:49

  • 488
  • 0
Ангелкова: Очакваме силен зимен сезон
©

Със сигурност ще препоръчаме Несебър да бъде една от дестинациите, които National Geographic да включи в специално проучване за културно-историческото наследство на България.  На току-що приключилото Международното туристическо изложение WTM в Лондон световно известната телевизия изрази интерес да направи такова проучване. Това съобщи в черноморския град министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard при откриването на реставрираната православна църква „Св. Йоан Алитургетос“ в Стария Несебър – обект на ЮНЕСКО. Министърът бе поканена за церемонията от Н.Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България.

Строеният през 13-и в. храм е възстановен чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство от САЩ.

Министър Ангелкова подчерта, че туристическата администрация разчита на културно-историческото наследство, за да популяризира все повече богатствата на страната. Неслучайно със създаването на министерството обособихме и културно-историческите дестинации, а Несебър попада в една от тях – „Морските крепости на България“. Тя благодаря на посланик Рубин за усилията, които се полагат в подкрепа на нашите паметници и храмове, както и на всички, участвали в прекрасната инициатива.

Несебър, освен едно от най-посещаваните места по българското Черноморие – за първите 9 месеца на годината тук са реализирани близо 9 млн. туристически нощувки, е и от градчетата, които притежава едни от най-красивите архитектурни паметници в България, привличащи хиляди посетители.

Мога да ви уверя, че ние ще продължим да подпомагаме такива инициативи, заяви министър Ангелкова и пожела реновираната сграда да стане притегателен център за нови и нови посетители.  Тя прогнозира успешен зимен сезон 2018/19 на база ранните записвания.

Очакваме ръст от 5%, което е обяснимо заради устойчивото развитие на сектора, каза министърът. През последните три години имаме над 31 на сто ръст и сме една от най-добрите устойчиви дестинации. Запазва се интересът от водещите пазари за зимен туризъм като Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Турция. Очакваме ръст от британските туристи с 10 на сто за момента. За зимата насърчаваме интереса и от други дестинации като Израел, от конкурентите Австрия, Италия, Германия и др.

Приятно ме изненада, че заспиванията за следващото лято на английския пазар вървят с 29 на сто увеличение, допълни министър Ангелкова. Тя изрази надежда също, че още повече българи ще предпочетат страната си за почивка и пътувания - за деветте месеца на годината те са реализирали над 4 млн. нощувки у нас.

В отговор на журналистически въпрос министърът уточни, че с промените в Закона за туризма (ЗТ) отдавна е разпоредила от дефиницията за турист да се премахне опцията гостуване при близки и роднини. В подготовката на ЗИД на ЗТ работните групи са се постарали да транспонират максимално точно директиви и международни документи, в случая определения на Световната организация по туризъм. Категорично турист е всеки, реализирал минимум една нощувка в категоризирано място за настаняване, коментира министър Ангелкова и анонсира, че лично ще участва в мониторинг за работата на работната група, за да не се тълкуват понятията двояко.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
488 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини