Илияна Йотова: Евроизборите ще бъдат първият сериозен тест как се изпълняват мерките за борба с фалшивите новини

  • 09 ноември 2018 11:44

  • 523
  • 0
Илияна Йотова: Евроизборите ще бъдат първият сериозен тест как се изпълняват мерките за борба с фалшивите новини
© Булфото (архив)

Евроизборите ще бъдат първият сериозен тест за това как се изпълняват мерките за борба с фалшивите новини. Това коментира вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , по време на международната конференция "Фалшивите новини на истинските тролове" в НДК, организирана от Атлантическия клуб в България и Дигиталната национална коалиция, с подкрепата на Партията на европейските социалисти, Фондация "Конрад Аденауер", Асоциацията на Атлантическия договор, Българския дипломатически институт и Посолството на Франция в България.

Йотова прогнозира, че предизборната кампания за евроизборите ще бъде коренно различна от това, което сме виждали - и като послания, и като дезинформация, и като механизми.

Сред причините вицепрезидентът посочи непознаване на редица европейски политики и документи от голяма част от гражданите и политици, което води до твърдения, че в тях пише неща, които не съществуват. Редица документи ще бъдат интерпретирани грешно поради незнание как точно действат самите институции и механизми на ЕС, посочи Йотова. Тя отбеляза дейността на българския еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова по темата с фалшиви новини и припомни, че има кодекс на добри практики, разписани в конкретни времеви срокове.

Йотова обаче добави, че няма универсален тест, който да каже една новина фалшива ли е, дезинформация ли е и това прави невъзможен универсален антидот. Можем да говорим за ограничаване на дезинформацията и нека не си правим илюзията, че можем да я елиминираме, коментира тя. Вицепрезидентът обобщи в две основни области това, което трябва да се направи - технически инструментариум и в посока на моралните категории. Тя отбеляза необходимостта от регулации, както и от насърчаване на образованието и медийната грамотност, развитие на критичното мислене, контрол върху това, което правят децата в интернет и подкрепа за качествената журналистика.

Йотова припомни данни от изследване в България, според което около 1,8 милиона души попадат ежедневно на фалшива новина в България.

Когато говорим за машината за производство на фалшиви новини, тя е от всички посоки на света, не само на Изток, и на Запад и на Юг, отбеляза вицепрезидентът.

Тя обърна внимание, че когато се дискутира за дезинформация, в повечето случаи се говори за политика, но не по-малко опасни са и други теми, като здравето. Йотова даде пример с твърденията за опасна ваксина, както и със сайтове за чудодейни лекарства за най-тежките заболявания, чиито собственици нямат нищо общо с медицината, предаде БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
523 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини