ВМРО предлага законодателни промени срещу фалшивите новини

  • 07 ноември 2018 17:42

  • 4731
  • 0
ВМРО предлага законодателни промени срещу фалшивите новини
©

ВМРО събра представители на редица български медии на дискусия в парламента и представи свои идеи за законодателни промени срещу фалшивите новини.

От партията предлагат държавата да може да спира достъпа до сайтове на български език, които разпространяват фалшиви новини и нямат администратор на лични данни, както и да бъде създаден домейн (.media), на който да се регистрират онлайн медиите и да подлежат на регулация от Съвета за електронни медии.

Промените бяха представени от евродепутата Ангел Джамбазки и депутатът от ВМРО Александър Сиди. Колегата им Искрен Веселинов предложи в социалните мрежи да се въведе бутон Fake, както има бутон Like.

Оказа се, че вече има решение как да накараме всички сайтове да излязат на светло и да може да се търси съдебна отговорност от авторите на материалите в тях, и това е GDPR (Регламентът за защита на личните данни), посочи Александър Сиди. В регламента се казва, че IP адресът, от които влизаш в конкретен сайт, всъщност са лични данни на потребителя, което означава, че във всеки сайт трябва да има лице, което отговаря за личните данни, обясни той. По думите му с промяна в Закона за личните данни може да се гарантира, че на всеки един сайт ще бъде изписано лице за контакт, което би могло да носи отговорност и към него да се ориентират съдебни искове за новини, които оклеветяват някого. Сиди добави, че ако не бъде посочено такова лице - администратор на лични данни, по закон ще може да се задължат държавните органи да спират достъпа до тези сайтове, защото не отговарят на европейския регламент.

Относно другата идея за законодателна промяна, депутатът посочи, че домейнът ще бъде поддържан от независим медиен регулатор. Той отбеляза, че всички медии, които искат да сключват договори за медийно отразяване или за реклама например по време на избори, ще трябва да бъдат регистрирани в този домейн.

Идеята на ВМРО да има възможност за спиране на сайтове предизвика разнопосочни мнения сред присъстващите на дискусията. Според някои от представителите на медиите най-лесната регулация е техническата и след като нямаш на кого да се сърдиш отсреща, е логично да се жалваш на регулатора и той да спре достъпа до съответния сайт, разпространяващ невярна информация. Други оспориха ефекта от предложената промяна и посочиха, че дезинформацията много добре е регулирана в Наказателния кодекс.

В хода на дискусията Александър Сиди обясни, че не се опитват да дават дефиниция на фалшива новина или да регулират блоговете, но искат да има човек зад всеки сайт. Той остана изненадан, че идеята за медиен домейн не срещна отпор. По думите му това означава, че може да се мисли в тази посока.

Последвайте канала на

Novini.bg
4731 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини