Теменужка Петкова: Основната роля на БЕХ е да подпомага финансово своите дъщерни дружества, за да се защити енергийната сигурност

  • 09 ноември 2018 11:30

  • 505
  • 1
Теменужка Петкова: Основната роля на БЕХ е да подпомага финансово своите дъщерни дружества, за да се защити енергийната сигурност
© Булфото (архив)

Основната роля на БЕХ е да подпомага финансово своите дъщерни дружества, за да се защити енергийната сигурност. Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по от трибуната на Народното събрание по време на днешния парламентарен контрол. Думите ѝ са в отговор на въпрос относно договора за продажба на вземанията на "Булгаргаз" ЕАД от "Топлофикация София" ЕАД.

„През месец август тази година бяха проведени разговори между „Булгаргаз“, Министерство на енергетиката и Българският енергиен холдинг (БЕХ), при които се постигна съгласие за сключване на договор за закупуване на вземанията на „Булгаргаз“ от „Топлофикация София“ за доставен природен газ за периода февруари – август 2018 г. Съгласно нормативно установения ред, е направена независима пазарна оценка на вземанията на „Булгаргаз“ от „Топлофикация София“ към 28 август 2018 г. Според оценката пазарната стойност на вземанията съвпада с тяхната номинална стойност – 99 192 898 лв. Със свое протоколно решение Съветът на директорите на „Булгаргаз“ е одобрил сключването на договора с Българския енергиен холдинг“, обясни Петкова.

Тя посочи, че съгласно договор между БЕХ и „Булгаргаз“, „Булгаргаз“ прехвърля възмездно на БЕХ свои вземания заедно с всички привилегия, обезпечения и дължими лихви с обща стойност 99 192 898 лв. „Срещу прехвърляните вземания БЕХ се задължава да плати тази сума на „Булгаргаз“ в срок до 28 август 2018 г. При неплащане на сумата, БЕХ дължи неустойка в размер на 3,6% годишно върху неизплатената в срок сума до датата на окончателното плащане“, каза Петкова.

По думите ѝ още са в ход преговорите между БЕХ и „Топлофикация София“ по отношение условията на договора за вземанията. „Много важно е дружеството „Топлофикация София“ за енергийната сигурност на страната. Другото много важно, което трябва да знаем за „Топлофикация София“ и за нейните дългове, е, че дълговете са генерирани от 2002 г. Това, което правят ръководството на дружеството и Столична община, е да се повиши събираемостта и тя безспорно е повишена. Другото, което трябва да знаем, е, че „Топлофикация София“ е най-големият клиент на „Булгаргаз“ – близо от 40% от приходите и от потреблението на природен газ се използват именно от нея. Така че основната роля на БЕХ е да подпомага своите дъщерни дружества именно чрез такъв тип финансиране и да се намесва, когато е необходимо, за да се защити енергийната сигурност на страната“, посочи министър Петкова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
505 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2018.12.19 | 09:47

1

Дъщерни дружества на Български Енергиен Холдинг, където са събрани държавни дружества и компании, дето би трябвало да са под контрол на няколко министерства , с цел недопускане на монопол. Е то БЕХ се явява монополист бре.

Добави коментар

Водещи новини