Одобрени са резултатите от проведени заседания на Съвета на ЕС

  • 07 ноември 2018 12:45

  • 348
  • 0
Одобрени са резултатите от проведени заседания на Съвета на ЕС
© Булфото (архив)

Правителството одобри резултатите от редовното заседание на Съвета на ЕС по конкурентоспособност, което се проведе на 27 и 28 септември в Брюксел.

Това съобщиха от Министерски съвет.

В частта „Вътрешен пазар и индустрия“ министрите дебатираха въпроси свързани с разработването на подходящи мерки за развитие и задълбочаване на единния пазар, изготвянето на стратегия за индустриална политика, която да насърчи развитието на регионите, развитие на транспортната и телекомуникационната инфраструктури, създаване на по-добри стимули за развитие на бизнес, инвестиции, иновации и подкрепа за малките и средните предприятия и др.

В частта „Научни изследвания“ бяха обсъдени елементите на Рамковата програма за научни изследвания и иновации на ЕС „Хоризонт Европа“ (2021-2027 г.).

Съветът на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи“ проведе заседание на 11 и 12 октомври в Люксембург. В частта „Правосъдие“ беше обсъдено предложението за Директива относно несъстоятелността, превантивното преструктуриране и предоставяне на втори шанс и мерки за повишаване на ефективността на процедурите за преструктуриране.

По нея министрите на правосъдието постигнаха общ подход по предложението за компромисен текст, който ще бъде основа за преговорите с Европейския парламент. Дискусията по проекта на Регламент за електронните доказателства показа, че мненията на делегациите са разнопосочни и разговорите на експертно ниво ще продължат. Европейската комисия представи актуална информация относно текущото състояние на институционализирането на Службата на Европейския прокурор.

В частта „Вътрешни работи“ се проведоха дискусии относно предложенията на Комисията за приемане на новата Многогодишна финансова рамка; за измененията на Регламента за Европейска гранична и брегова охрана и на Директивата за връщането (преработена), както и относно текущите въпроси на миграцията.

На заседанието си на 16 октомври в Люксембург Съвет „Общи въпроси“ подготви октомврийското заседание на Европейския съвет, което бе фокусирано върху темите миграция, вътрешна сигурност и външни отношения. Австрийското председателство на Съвета на ЕС информира за хода на процедурата по върховенството на закона спрямо Полша и за правните аспекти по процедурата спрямо Унгария.

Представи и последните развития по преговорите за Многогодишната финансова рамка (МФР) 2021-2027 г. По член 50 Съветът обсъди развитието на преговорите по споразумението за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС и подготви заседанието на Европейския съвет (чл. 50).

Съвет „Общи въпроси“ предстои да проведе следващо заседание на 12 ноември в Брюксел, на което министрите ще обсъдят актуалното състояние на преговорите по следващата Многогодишна финансова рамка на Съюза. На заседанието по чл. 50 Комисията ще представи информация за актуалното състояние на преговорите за оттеглянето на Обединеното кралство.

Правителството одобри също така българската позиция за заседанието на Съвет Външни работи/Търговия на ЕС, което ще се проведе на 9 ноември в Брюксел. Ще бъдат обсъдени въпроси свързани с модернизацията на Световната търговска организация, регламент относно скрининга на преките чуждестранни инвестиции, доклад на Комисията за прилагането на споразуменията за свободна търговия и др.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
348 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини