МВР е партньор в инициативата „Алкохолът е лош шофьор“

  • 06 ноември 2018 17:17

  • 377
  • 0
МВР е партньор в инициативата „Алкохолът е лош шофьор“
©

МВР е партньор в инициативата „Алкохолът е лош шофьор“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. На старта на инициативата присъстваха началникът на отдел „Пътна полиция“ - ГДНП комисар Росен Рапчев, зам.-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска, Барт Кузенс зам.-посланик на Кралство Белгия и Димо Димов, генерален директор на „Каменица". „Приветствам всяка инициатива, която ще накара водачите да бъдат по-отговорни на пътя, заяви комисар Рапчев и призова в никакъв случай да не сядат зад волана, след като са употребили алкохол.

През десетте месеца на 2018 г. над 10 000 са случаите, при които са установени водачи, управляващи моторни превозни средства след употреба на алкохол", каза инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ - ГДНП. „Повече от 4000 са прекратените регистрации на пътни превозни средства на собственици, управлявали ППС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда", каза още тя и добави, че съзнанието на водачите трябва да се промени и те да станат по-отговорни. Зам.-посланикът на Кралство Белгия сподели опита, приложен в родината му.

Той обясни, че сега там е изключително популярна кампанията БОБ (ВОВ). Тя съществува от 1995 г., появява се в Белгия и е много успешна. БОБ не е съкращение, а името на човека в група, който няма да пие алкохол и ще се погрижи да закара компанията си безопасно вкъщи. Той „документира“ своята отговорност външно, като държи в себе си ярко жълт БОБ-ключ. При това положение в ресторантите и дискотеките на него не му се сервира алкохол, но вместо това получава безплатно безалкохолни напитки.

Бе представено и допитване до водачите - от обобщените данни в анкетата ясно личи, че над 56% от анкетираните посочват, че тежките произшествия на пътя са вследствие на употреба на алкохол от водачите.

Смущаващ обаче е фактът, че болшинството българи не са склонни да направят забележка на водач, на когото предстои да шофира, но употребява алкохол. Представено бе и колело на късмета, свързано с автомобилен волан, където всеки трети възможен отговор е "Този път ти се размина". Инсталацията ясно внушава, че шофирането не може да бъде игра на късмета и че компромисите са недопустими.

Последвайте канала на

Novini.bg
377 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини