Ева Майдел: Ще работим за правила, които да предотвратят случаи като "Кеймбридж Аналитика"

  • 24 октомври 2018 16:36

  • 2197
  • 0
Ева Майдел: Ще работим за правила, които да предотвратят случаи като "Кеймбридж Аналитика"
© ГЕРБ

"Злоупотребата с истината, фактите и доверието на хората и избирателите не е патент на цифровите платформи. Тя за съжаление съществуваше и ще продължава да съществува в аналоговия, цифровия и хартиения свят. Единственото, което се промени с новите платформи, е улесненият достъп до тях. Необходими са ясни правила, така че платформите да поемат своята отговорност като контролират средата за комуникация, която създадоха и да следят много по-добре за вредното съдържание".

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, във вторник, 23 октомври 2018 г., по повод дебатът за "Използването на данните на потребителите на Фейсбук от Кеймбридж Аналитика и отражението му върху защитата на личните данни" в Страсбург. "Нито Фейсбук, нито Гугъл или някоя от останалите платформи могат да избягат от своята отговорност, но ние не трябва да забравяме, че основният интерес от тази злоупотреба е именно в политическите организации и кандидати. И те трябва да получат най-голямата строгост, на която сме способни за това, че искат да манипулират избора на гражданите.", коментира още Ева Майдел, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ.

Резолюцията на Европарламента, ще бъде гласувана на 25 октомври 2018 г. В нея се призовава за редица мерки, целящи да предотвратят повторение на случая, включително одит в дейността на рекламната индустрия в социалните медии, а органите за защита на данните да извършват задълбочено разследване на Фейсбук, за да гарантират запазването на правата за защита на данните. Обсъждат се и мерки засилващи прозрачността, за да могат потребителите разберат как се обработва тяхната лична информация, както и да има ефективни контроли по отношение на настройките за поверителност.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2197 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини