Караянчева се срещна с делегация на Комисията за международни отношения и емигранти на парламента на Черна гора

  • 17 октомври 2018 13:19

  • 741
  • 0
Караянчева се срещна с делегация на Комисията за международни отношения и емигранти на парламента на Черна гора
© Народно събрание

Председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на се срещна с делегация на Комисията за международни отношения и емигранти на парламента на Черна гора, водена от нейния председател Андрия Николич. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Черногорските парламентаристи са на официално посещение в България по покана на председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова. 

„Ние трябва да протегнем ръка към страните от Западните Балкани, защото приобщаването им към ЕС е ключово за сигурността и стабилността не само в региона, но и в Европа", подчерта на срещата Караянчева. Тя добави, че България ще продължи да подкрепя усилията, които полага Черна гора за извършване на необходимите реформи и ще отстоява принципа страните-кандидатки за членство в ЕС да бъдат оценявани според своите индивидуални постижения.

„Готови сме да продължим активния парламентарен диалог и да подпомогнем Черна гора във всички сфери, където има необходимост от това", заяви председателят на Народното събрание. 

Председателят на Комисията за международни отношения и емигранти на парламента на Черна гора Андрия Николич изрази благодарност, че по време на своето председателство на Съвета на ЕС България е поставила акцент върху темата за разширяването на Съюза със страните от Западните Балкани.

„Резултатите от Българското председателство са конкретни и много значими за нас", подчерта той и добави, че ключът към запазването на европейското единство е по-силното обединение. „Ние смятаме, че процесът на реформи в Европа може да бъде подпомогнат от процеса на разширяване на ЕС", отбеляза Андрия Николич. 

„Черна гора провежда реформи и се стреми да наложи стандартите на страните-членки на ЕС", отбеляза председателят на Комисията за международни отношения и емигранти на парламента на Черна гора Андрия Николич. Той подчерта, че Черна гора е пример за успешно запазване на мира и мултиетническото разбирателство.

Андрия Николич изрази благодарност за искрената и приятелска междудържавна подкрепа, която България оказва на Черна гора.

„Надяваме се да бъдете гласа на Черна гора в ЕС", добави той. 

В срещата в Народното събрание участва и председателят на Групата за приятелство България – Черна гора Петър Петров. 

Преди това делегацията на Комисията за международни отношения и емигранти на парламента на Черна гора се срещна с народните представители от Комисията по политиките за българите в чужбина и от Групата за приятелство България – Черна гора. 

Председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина Андон Дончев подчерта, че позицията на страната ни за европейската интеграция на Черна гора е ясна и напълно открита. По време на разговора с чуждестранните гости бяха обсъдени още актуалните политически и икономически процеси на Балканите и в Европа. 

„Черна гора трябва да бъде оценявана по своите способности, защото направи много за постигане на критериите за членство в Европейския съюз", подчерта председателят на Групата за приятелство България – Черна гора Петър Петров. Той допълни, че решението за присъединяването на балканската страна към НАТО е било важно и ключово. 

Председателят на Комисията за международни отношения и емигранти на парламента на Черна гора Андрия Николич отчете традиционно добрите приятелски и междудържавни отношения.

„Западните Балкани са неразделна част от Европа и вие правилно разбирате нуждите на региона и ни подкрепяте, за което ви благодарим", каза той. 
Народният представител Тома Биков посочи, че Черна гора може да бъде достоен член на ЕС. По думите му това е страна с европейско самочувствие и култура, която ще осигури стабилност не само за Балканите, но и за цяла Европа.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
741 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини