Деца-сираци без право на наследствена пенсия ще получават месечна помощ без подоходен критерий

  • 12 октомври 2018 13:55

  • 8635
  • 2
Деца-сираци без право на наследствена пенсия ще получават месечна помощ без подоходен критерий
©

Месечни помощи за дете без право на наследствена пенсия от починал родител се предоставят на другия родител или на настойника/попечителя, който отглежда детето и живее постоянно в страната, реши окончателно парламентът с приетите промени в Закон за семейни помощи за деца.

След спорове в пленарната зала между управляващи и опозиция и след прекъсване, поискано от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа за допълнително съгласуване с Обединени патриоти, с отговорните министерства и премиера, бе прието предложението на левицата да отпадне напълно доходният критерий за този вид допълнителна помощ. В първоначалния вариант бе заложен за т.нар. кръгли сираци да няма изискване за доходи, но да има такова за семейството на децата с един починал родител.

Остават обаче условията децата редовно да посещават подготвителните групи в детските градини или в училищата за задължително предучилищно образование, освен ако това е невъзможно поради здравословното им състояние. Те трябва и да имат всички задължителни имунизации и профилактични прегледи, съобразно възрастта и здравословното състояние, както и да живеят постоянно в страната. Месечната помощ се предоставя до навършване на 18-годишна възраст, а ако детето учи - до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.Размерът й се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, но не може да е по-малък от предходната година. Месечната помощ не може да се получава заедно с персонална пенсия на дете, отпусната на основание от Кодекса за социално осигуряване.

Защитавайки предложението за пълно отпадане на доходния критерий, Георги Гьоков /БСП/ обърна внимание, че става въпрос за около 4 млн.лв. за тези деца. Няма да зарадваме нито финансовия министър със спестени около 4 млн. лв., нито българския народ, че сме му спестили тези пари, аргументира се той. Председателят на социалната комисия Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва /ДПС/ също зае страната на левицата и посочи, че в България има около 30 000 деца без един или двама родители, една част получават наследствени пенсии, но има и такива без право на подобна помощ.

Зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, и двете от ГЕРБ, защитиха доходния критерий, защото той показва, че останалият родител няма достатъчно средства. В същото време има деца, чийто родител е милионер, трябва ли и на тях да даваме пари от държавата, бяха аргументите им.
 

Последвайте канала на

БТА
8635 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Петя

2018.10.12 | 17:18

2
Защо отново дискриминират децата сираци, които са над 20 годишна възраст и които продължават своето образование? Те нима нямат нужда от подкрепата на държавата? Има деца, които никога не са получавали наследствена или персонална пенсия и едва когато се променя закона, те отново не влизат в тази графа, защото са над 20 години.Несправедливо е спрямо тях , наследствени пенсии се отпускат до 26 годишна възраст, защо не запазиха тази възраст, за да може всички деца да се подпомогнат

PENCHOV

2018.10.12 | 14:22

1
Менда ли си Мента ли си не знам , но ако родителя е бил милионер като вас , би ли търсил сирака пенсия, такава пенсия търсят хора нямащи.

Добави коментар

Водещи новини