Мария Габриел се срещна с българските изложители на най-престижния в света Панаир на книгата във Франкфурт

  • 11 октомври 2018 15:23

  • 791
  • 0
Мария Габриел се срещна с българските изложители на най-престижния в света Панаир на книгата във Франкфурт
© Представителство на ЕК в България

Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова представи Европейската комисия на провеждащото се във Франкфурт 70-то юбилейно издание на международния Панаир на книгата - най-голямото и престижно книжно изложение в света, съобщиха от Представителството на ЕК в България.

Тя откри ключовия дебат в рамките на панаира с повече от 100 представители на книжната индустрия, водещите теми в който бяха реформата на авторското право и използването на най-новите технологии в издаването на книги, разпространението и четенето. „Осигуряване на по-широк достъп на читателите до огромното творчество, което книгоиздаването предлага като най-голямата културна индустрия в Европа, трябва да остане наша водеща цел. Този сектор е изключително важен и за икономиката ни със стабилен оборот от 22 милиарда евро и 125 хиляди души заета работна ръка. Цифровите технологии предлагат неограничени възможности за още по-добър принос на сектора за създаването на все по-голямо съдържание за европейците и за културното многообразие на нашия континент. Реформата на авторското право, ставките за ДДС и работата за по-справедливи и надеждни отношения онлайн платформи-бизнес са конкретни мерки, с които Европейската комисия подкрепяме сектора. Най-важното условие да успеем е да работим заедно“, заяви комисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова при откриването на форума.

Тя обърна специално внимание на най-новите технологични разработки и аспекти на цифровизацията на книгоиздаването, продажбата и четенето на книги, като наблегна на необходимостта от жизнеспособни системи за публикуване и продажба на електронни книги, които могат да бъдат истински конкуренти на неевропейски дистрибутори. Комисарят насърчи участниците да разгледат възможностите, предлагани от програми като Хоризонт 2020 и МЕДИА, които предоставят финансова помощ и безвъзмездни средства за медийния сектор.

По време на обиколката на панаирните книжни щандове, българският еврокомисар проведе отделна среща само с българските изложители. Обсъдени бяха въпроси, свързани с предизвикателствата пред книгоиздаването, необходимостта от механизми за санкциониране на пиратството, трудностите при осъществяване на преводи от български на чужд език. Българските участници споделиха с Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, че много добре се приемат от чужденците родните детски книги с илюстрации, което говори за високото ниво на професионализъм на българските илюстратори.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
791 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини