Президентът: Бедността ражда корупция и престъпност (видео)

  • 09 октомври 2018 10:24

  • 3621
  • 14
Президентът: Бедността ражда корупция и престъпност (видео)
© Novini.bg

Пренебрегването на темата за бедността и неравенствата е безотговорност за бъдещото развитие. Бедността ражда корупция и престъпност.

Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на днес. Държавният глава откри кръгла маса на тема „Неравенства и бедност в България“.

Според него е важно да се търси баланс относно проблема, както и да се разгледа какви модели съществуват в другите държави.

„В момента, в който все повече се говори за стабилност и ръст на БВП, за рекордни стойности на БВП - колкото повече се говори за тези теми, толкова повече трябва да говорим за бедността и как се разпределя този БВП“, обясни президентът.

Според него наша е отговорността да се пресекат схемите, при които неравенствата и разслоението придобиват необратим характер.

„Неравенството е заложено дълбоко в основата на общественото развитие и е нормално следствие на различните качества, знания и умения на отделния човек. Когато това неравенство вземе прекомерни размери, когато социалните системи са неефективни, когато икономическите системи са нискоефективни и когато има изкривявания в пазара, когато обществото и държавата абдикират от своите социални ангажименти, все повече хора попадат в плен на бедността. Тя не е порок, но всеизвестно е, че бедността е дълбок проблем за всяко едно общество“, заяви Радев.

У нас 400 хил. българи са работещи бедни, а над 1,7 млн. души живеят с доходи до 600 лв. Темата е актуална, защото стотици хиляди българи живеят в бедност и в социално изключване. По време на форума стана ясно, че хората са поставени в унизителни условия, заради което не могат да посрещнат елементарни човешки нужди. Доклади за икономическите предпоставки и социалните измерения на неравенствата представиха проф. Христина Вучева, проф. Гарабед Минасян, доц. Виктор Йоцов, доц. Мария Желязкова и други учени.

Според професор Минасян колкото по-активна е икономическата динамика, толкова по-малко е социалното разслоение.

„Министерството на финансите се грижи повече за своето собствено удобство“, смята ученият.

По думите му икономическата теория препоръчва придържане към златната среда. В случая това значи придържане на България към средните стойности за бюджетен дефицит в еврозоната.

„Инвестиционната държавна политика у нас се окачествява като рискова. Алтернативата иска поемането на риск“, смята проф. Минасян, като обясни, че  в противен случай налице е потъване в блатото.

„Конвергенцията е все по-слаба и по-слаба“, обясни ученият.

Според проф. Вучева бюджетът е еманация на конституционните права на хората.

„Той се е използвал за това, за да служи за осигуряване финансовите усволия за колекните потребности на хората. Предимство трябва да имат разходите пред приходите“, обясни още ученият.

Като основни лектори в събитието се откроиха учени с изследователски интерес в сферата на неравенствата в обществото. Във форума, който се провежда под патронажа на държавния глава, участваха още представители на изпълнителната власт, работодателските и синдикални организации, университетски преподаватели и учени от Българската академия на науките.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
3621 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
хааа

2018.10.09 | 12:49

14
добър ден руменчо,бреиии откри америка бе червен миндил!!!!!!!!!!!
Дядо Йоцо гледа

2018.10.09 | 12:39

13
Руменчо ако твоята партия върне окраденото в България няма да има бедни .
Георги Радев

2018.10.09 | 12:34

12
Румене, виж в Областното дали ми отмениха акта. Нали цяла България видя, че оня инвалид се удари в колата ми и я потроши. Моля ти се, говори с Областния!
galina peshtenska

2018.10.09 | 12:29

11
Цялата държавна власт в България е бедна...И 1 000 000 лв. годишен доход да имат, пак няма да им стигне за наркотиците, курвите, пурите, мръвките, зеленчуците, плодовете, дрехите и обувките, закупени от Париж, Лондон и Ню Йорк..Работят в България, но нямат представа как да я развиват успешно...Но са научили от бащите, майките, бабите и дядовците си на БКП, как се вее националното знаме на национален празник, как кьор кютук пияни да рецидират и нищо да не разбират от пос.анията и действията на българските герои...
Кирилов

2018.10.09 | 11:53

10
Много му е мъчно на другаря радев, че икономиката дърпа, заплатите растат и стандарта на българите се вдига.Още имаме много проблеми.Но всичко е наследено от биесиепиету.Огромните кражби, на другарите ни докараха до това положение.Само служебното правителство на другаря радев за два месеца успя да върне страната с 5 години назад.А да припомним ли другите правителства на комунягите какви каши забъркаха, как ограбиха народа с фалиране на банки?
1

2018.10.09 | 11:40

8
Да, бедността е ужасно нещо. Но в момента има недостиг на работна ръка и който иска може да си намери работа и да работи. Когато иконимиката върви нагоре и хората имат работа. Радев обаче говори за преразпределение на бюджета. Демек дайте да вземем от работещите и да дадем на циганите и неработещите. Защото гласуват за БСП. Това не е начин да се измъкнем от бедността. Трябва труд и усърдие, а не тези слоеве да получават наготово, да раждат по 10 деца и да живеят от помощи, които пък идват от данъците на работещите.

2018.10.09 | 11:52

9
Какви глупостти говориш ти бе ? Къде има работа ? В София ли ? София не е България..Ти обиколил ли си България да видиш каква трагедия и мизерия е ? Наясно ли си че СРЗ в България е около 700 НЕТО реално ? Къде има работа ? Хората с образование нямат работа и бягат на вън..Аз съм с образование 10 преквалификации,опит ,стаж и нямам никаква работа..Работа имало--да за сервитьори,бармани и за продавачки на 600-700 лв има
Асан

2018.10.09 | 11:31

7
Това чучуло откри Америка и топлата вода.срам си за БГ.комунист скапан...
Ivan Gerov

2018.10.09 | 11:28

6
Корупцията ражда бедност, г-н президент.
ИСТИНАТА

2018.10.09 | 11:22

5
СОЦИАЛИЗМА РАЖДА ПРЕСТЪПНОСТ, ПРОСТОТИЯ, БЕДНОСТ, КОРУПЦИЯ, МИЗЕРИЯ!!!!

2018.10.09 | 11:13

4
президенте ! стига си бръмчал . дума дупка не прави ! и без това освен лице на българия , тази институция за нищо не става ! вземи и направи една партия докато хората ти вярват все още ,че искаш нещо да направиш ,и да изметем тази герберска мародерска сган . иначе и в теб доверието ще се срине скоро понеже нищо от теб не зависи !

Добави коментар

Водещи новини