Еврокомисар Мария Габриел е на официална визита в Черна гора

  • 08 октомври 2018 18:23

  • 1222
  • 0
Еврокомисар Мария Габриел е на официална визита в Черна гора
© Представителство на ЕК в България

Комисарят по цифровата икономика и общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова е на официална визита в Черна гора като част от нейната обиколка в шестте държави от Западните Балкани, свързана с Цифровата програма на ЕС за региона, която стартира от София през май, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Черна гора е втората от балканските държави, която комисарят посещава след визитата й в Сърбия през септември. В столицата тя се срещна с премиера на Черна гора Душко Маркович, с министъра на публичната администрация Сузана Прибилович и с директора на Агенцията за електронни комуникации и пощенски услуги Дарко Гъргурович. Централна по време на мисията на комисаря беше и срещата с министри на държави от Западните Балкани, отговарящи по цифровите въпроси, които дойдоха в Подгорица, за да обсъдят с Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова напредъка относно сключването на регионално споразумение за роуминга.

По време на съвместната пресконференция с премиера на Черна гора, българският еврокомисар наблегна на важността на Цифровата програма за Западните Балкани за реално подобряване на живота на хората в страната. „Тази програма, каквато имаме за първи път, има силата да подпомогне процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани. Тя може да помогне на гражданите и предприятията на Черна гора и другите балкански държави да се възползват от цифровата трансформация. Пътната карта за намаляване на тарифите за роуминг, подкрепата за разгръщане на широколентови услуги и развитие на електронното управление, подкрепата за придобиване на цифрови умения са водещи елементи на програмата, които биха позволили по-добра свързаност и развитие на цифровата икономика и общество. Много е важно да се движим напред в този процес с ускорени темпове“, заяви комисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Тя отбеляза още, че основното предизвикателство е да се постигне споразумение за намаляване на тарифите за роуминг на регионално ниво, като амбицията е такова да се представи на Срещата на високо равнище за цифровите технологии в Белград догодина. Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова заяви, че вече има регионално споразумение за роуминг между четирима партньори и дебатът продължава за това как да обхване всички шест държави от Западните Балкани, за да може да се пристъпи към следващата крачка – обсъждания за намаляване на роуминг тарифите между ЕС и държавите от региона.

Отвъд роуминга, българският еврокомисар подчерта необходимостта от по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството в областта на киберсигурността чрез прилагането от страна на Черна гора на директивата относно неприкосновеността на личния живот, партньорство с Европейската агенция за киберсигурност ЕНИСА, както и мрежата от центрове за компетентност. Тя покани стартъпите да участват в Срещата на върха на стартъпите през ноември в София и насърчи черногорските училища да се включат активно в Европейската седмица на програмирането, която продължава до 21 октомври.

„Цифровата програма на ЕС за Западните Балкани е всеобхватен амбициозен план за подпомагане на региона да успее в цифровата си трансформация. Черна гора играе важна роля като един от водещите кандидати за членство в ЕС. Засиленото сътрудничество в областта на цифровите технологии е в състояние да допринесе за постигането на тази цел“, заяви още комисарят по цифровата икономика и общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Въпросът за тарифите за роуминг бяха основата тема и на обсъждането на българския еврокомисар с министрите по цифровите въпроси на Черна гора, Македония, Албания и Косово. Разговорите потвърдиха необходимостта от разширяване на съществуващото регионално споразумение с още две страни, за да обхване всички шест държави от Западните Балкани. Постигането на такова споразумение ще бъде ключът към началото на същинския процес за намаляване на таксите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1222 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини