Захариева: Гражданите на Западните Балкани имат нужда от нашата подкрепа

  • 05 октомври 2018 11:49

  • 1168
  • 2
Захариева: Гражданите на Западните Балкани имат нужда от нашата подкрепа
© МВнР

„Балканите са в сърцето на Европа, регион с младо, изключително мотивирано и талантливо население. Тези млади хора, тези граждани заслужават нашата подкрепа". Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на на откриването на интерпарламентарна конференция, посветена на ролята на парламентите за бъдещето на процеса на присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Форумът събра днес в София депутати от Европейския парламент, представители на националните парламенти на страните членки и държавите от Западните Балкани, представители на регионални организации и експерти в областта на европейската интеграция.

„Това събитие е потвърждение на трайния ангажимент към бъдещето на региона както от страна на Европейския парламент, така и на България“, подчерта в изказването си Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Тя добави, че когато страната ни като Председател на Съюза е определила европейското бъдеще на съседите си за своя ключова тема, е трябвало да преодолее немалко предизвикателства и да убеди всички 28 държави членки колко важен е този въпрос за стабилността, сигурността и просперитета на цяла Европа.

„Щастлива съм, че днес, след шест месеца тези задръжки сред някои от страните членки се превърнаха в ясно разбиране, че без Западните Балкани, тогава, когато те са напълно готови да станат част от ЕС, европейският проект няма да бъде цялостно завършен“, изтъкна министър Захариева.

Първият ни дипломат припомни постигнатото по време на Българското председателство за поставянето на европейската перспектива на региона на много високо място сред приоритетите на външната политика на Съюза. Захариева отбеляза, че на Балканите все още има предизвикателства, които трябва да се преодолеят.

Между някои от съседите съществуват отворени въпроси, има много реформи, които трябва да бъдат завършени. „Основният мотив и двигател за истинско помирение, свързаност и реформи в нашия регион е европейската перспектива. Историята не трябва да бъде наше ограничение, а да носи поуките, да ни предпазва от бъдещи грешки и да бъде наш учител”, подчерта Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Тя посочи, че без подкрепата на политическите партии, на националните парламенти и на Европейския парламент, както и на гражданското общество няма как да се случи нито една реформа.
Захариева благодари на българските народни представители за ангажираността към темите на Председателството.

„През тези шест месеца усещах подкрепата на всички народни представители в българския парламент и нашите приоритети наистина бяха превърнати в национална кауза“, допълни вицепремиерът и външен министър.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1168 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2018.10.05 | 13:19

2
Следните мерки са жизнено важни, за да се спаси българското образование и българският учител:
1. Разформироване на БАН в сегашния и вид, уволнение/пенсиониране на масоните-болшевици - академици и професори.
2. Уволнение на 90% от персонала на РУО-центровете в цяла България; въвеждане на ефективна система онлайн, която ще замести комунистическите и номенклатурни служители по места.
3. Приемане на модерен Закон за образованието в 100% унисон с европейските закони и образователни стандарти.
4. Реформа в МОН и уволнение на 50% от номенклатурния персонал.
5. Закриване на 50% от ненужните и инфлационни ВУЗ-ове в страната. В резултат останалите ВУЗ-ове ще се запълнят и ще се превърнат в истински висши учебни заведения с печеливши бюджети и с възможности да се канят топ специалисти и лектори от чужбина.
6. Приемане на специален статут за българските учители по места: топ заплащане, неприкосновеност и пенсиониране или пренасочване за работа на 50 години.
7. Приемане на специален закон за изучаване на Истинската Българска История, започваща от 13 500 години преди Христа на Балканите с арийските племена, пеласги, траки, българи. Изтъкване на първата цивилизация в света на Балканите и първата азбука в света - глаголицата от 6000-7000 год. преди Христа.
След тези мерки Бай Гюро ви гарантира, че образованието в България ще се превърне във водещо в света за 10 години.
Лилия

2018.10.05 | 12:05

1
Тая женица не спря, брей!

Добави коментар

Водещи новини