Екатерина Захариева: Най-важното е в Македония да се запази стабилността

  • 02 октомври 2018 17:40

  • 2480
  • 5
Екатерина Захариева: Най-важното е в Македония да се запази стабилността
©

Това е правото на всеки народ да се самоопредели и да реши къде да бъде. Резултатите са доста противоречиви. Избирателната активност е ниска, но в Македония не е правено преброяване от 25 години и няма яснота дали избирателните списъци са реални. Близо 610 000 души са гласували "за" на референдума, което никак не е малко.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, която коментира проведения референдум в Македония. "България има интерес да има стабилни съседи. Македония ни е най-близка. Ние не сме давали никакви съвети на Скопие. На Балканите има много напрежение и трябва да го намалим. Предстои дълъдг път пред Македония. Нашата ръка остава протегната и ние винаги ще сме готови да им помогнем. В никакъв случай не изпитвам разочарование. Това е решението на македонските граждани. Това е тяхно право. Опозицията призова да не се гласува на този референдум. Очевидно има доста държави, а и политици в самата Македония, които не искат тя да е член на ЕС и НАТО. Предвид толкова години пропаганда, резултатът от 610 000 гласували "за" е много добър. Парадокс е, че дясната партия ВМРО-ДМПНЕ се оказа в много близка позиция с Москва, а лявата партия настоява за членство в ЕС и НАТО. На Балканите има много парадокси. Имаме нужда от стабилност на Балканите. Имаме много рани. Това е факт", повтори Захариева.

"И Турция, и Русия имат интереси на Балканите. Понякога те съвпадат. Не мога да коментирам думите на гръцкия ми колега. Най-лошото, което може да се случи е да няма стабилност. Не мисля, че при тези резултати има опасност от предсрочни избори в Македония", добави тя.

"Премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г отиде в Ню Йорк на Общото събрание на ООН, защото това е годината на българското европредседателство. За мен няма никакъв конфликт с президентството. Излишно беше това напрежение. Работим с президентството по темата за посланическите назначения. Има хора, които президентът отказва да назначи за посланици. Има и такива, които са безспорни. Това е двустранен процес. Процедурата е сложна. Не мисля, че имам проблем в комуникацията с президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Догодина пак ще е ред на президента да отиде в Общото събрание на ООН. Тази година за първи път българският ръководител на делегацията се срещна с държавния секретар на САЩ. Проведохме изключително много срещи с държави от всички континенти. Не искам да изброявам, защото може да изпусна някой. Наистина срещите бяха много. ООН дава възможност за засилване на отношенията с доста държави", категорична беше Захариева.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2480 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.10.02 | 18:43

2
Махай се мутресо, твоите совалки за името на Македония са пълен провал с национален референдум, нямаш морално право да показваш седесарската си физиомутра публично.

2018.10.02 | 19:25

5
Е, ако е мутреса, нищо не може да се направи.

2018.10.02 | 19:25

4
заеми стабилна поза и нашето магаре да те чука.

2018.10.02 | 19:20

3
на кой му дреме за македония , боклук долен народа умира в мизерия,
отворете си очите!

2018.10.02 | 18:00

1
на кой му дреме за македония, комсомолке???!!! ТУК е смрад и корупция

Добави коментар

Водещи новини