Румен Радев с призив за национално единение. Ще прави ли партия президентът?

  • 28 септември 2018 19:52

  • 4689
  • 14
Румен Радев с призив за национално единение. Ще прави ли партия президентът?
© Булфото (архив)

Вярвам, че след години на разделение обществото ни все повече ще осъзнава нуждата от единение.

Това заяви държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в свое обръщение към народа по повод навършването на 100 години от Войнишкото въстание. „На 29 септември 1918 г. разбунтувалите се фронтоваци се сблъскват с проправителствените части край Владая и Княжево. Едните са отстоявали България по фронтовете на Първата световна война и са въстанали с искане за справедлива република. Другите влизат в бой с убеждението, че бранят българската държавност от войнишки метеж. И от двете страни вярват, че жертват живота си за Родината. Бунтът е удавен в кръв. Това е датата на големия български разкол, от който ни делят точно сто години. В разни епохи той ще противопоставя републиканци и монархисти, граждани и селяни, леви и десни. Ще отнеме живота на десетки хиляди българи. Ще съсипе много съдби“, заяви държавният глава. По думите му общонародните цели на Възраждането ни донасят свобода, Съединение и възход. „Разколът слага край на тази епоха и ще бъде белязан от братоубийства, терор и пилеене на национална енергия. Великите идеали ще бъдат погребани под безизходни спорове. Те определят и съвременния ни политически дебат, в който партийни, лобистки и индивидуални облаги закриват хоризонта на националния интерес“, допълни президентът.

„Група общественици се обърнаха към мен с инициатива за национално единение. Убеден съм, че милиони българи съзнават необходимостта от него. Съзнават, че историята не бива да слугува на политиката. Че наследените обществени разломи трябва да се преодоляват, а не да бъдат употребявани за злободневен политически бизнес. Че ожесточението от миналото, минира пътя към бъдещето“, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Според него е наивно да очакваме, че стогодишният разкол ще приключи днес или скоро. „Че ще завърши с победа на някоя от страните на сто и първата или някоя от следващите години. Но моралното и интелектуалното надмогване на разкола е единственият път към успеха“, подчерта той.

По думите му България е избрала пътя на европейска демокрация и трябва да гради своето бъдеще около принципите на свободата, законността, справедливостта и уважението към човека. „Единението не закрива политическия дебат, а бди той да се провежда в името на националния интерес, с уважение към чуждото мнение и свободата на словото. Единението не е индулгенция за престъпления, а борба за законност и правосъдие, на което обществото може да разчита. Единението не може да се случи под знамето на никоя идеология, а само и единствено под знака на културата и човеколюбието.

Вярвам, че след години на разделение обществото ни все повече ще осъзнава нуждата от единение. Процесът ще е дълъг, ще срещне съпротивата на сили, които се хранят от разделението. Но, убеден съм: мъдростта ще победи ожесточението“, каза още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

От изявлението на Радев не става ясно какво следва след като групата общественици се е обърнала към него. Президентът не коментира и защо прави обръщението в навечерието на историческо събитие, при което фронтоваци се сблъскват с проправителствени части.

Първите реакции на думите на президента са по-скоро объркани. В социалните мрежи се коментира, че не е ясно дали Радев ползва утрешната дата като знак, тоест - отваря нов фронт срещу изпълнителната власт или напротив - подава ръка за примирие.

Все още не е ясно и какво стои зад инициативата за единение - нов политически проект или кампания. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на не оповести и конкретните стъпки, свързани с представената му идея. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4689 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2018.09.29 | 08:23

14
За ттая работа трябва достоен БЪЛГАРИН не Маниполатор като вас президенте.
Как като ти г.президент си най големия Разединяващ президент от всички до сега как Със твоята ОМРАЗА към нас Българите не гласували за ОТВОРКО,ЛИЦЕМЕРКО,КАК да ти повярва човек на теб който унищожи Българската Авияция докато беше шеф на В.В.С и заедно с твоя президент ПЪРВАНОВ Закрихте казармата ти си един ПЛЮШКО за повечето Българи това е самата истина дори всички медии да те правят ангел нйе няма да ти простим обидите.с една дума не ставаш за обеденител ставаш за комик в шоуто на слави.
Гост

2018.09.29 | 08:22

13
За пореден път празни приказки изречени от марионетка
bbb

2018.09.29 | 08:04

12
този е пълен боклук....
a sled deveti kato vzexte vlasta

2018.09.29 | 07:17

11
malko li krav prolexte.......
Иво

2018.09.29 | 06:52

10
Понатиснаха, някой друг така наречен олигарх, Ветко, Бенчо и т.н. запорираха им сметчици и президента започна да прави "странни" изявления за едипение! Коя е тая "група общественици"? Къде беше тя до сега? Имам чувството че Радев е поредната пионка на някой!
Кръстева

2018.09.28 | 23:50

9
Лицето Радев, което е с изключителен принос за разединението на нацията се сети да говори за единение?!
Абсолютна смешка!
еврика

2018.09.28 | 22:56

8
фатмо откри топлата вода!ху/единение ,когато на думи даваш десен мигач,а завиваш на ляво,виннаги критичен ,винаги делови,с големи крачки във вьздуха
хамериканеца

2018.09.28 | 20:55

2
Кървавия Радев-така ще остане в историята този президентин. Що убийства станаха по негово време...и катастрофи също така,а кУрнелия си свирка под мустак
деко

2018.09.28 | 22:35

7
Ти знаеш ли какво е кръв и какво е убийство че пишеш такива обвинения . Не е човешко ако не си виждал тази кръв да пишеш за нея . ИМА ГОСПОД
деко

2018.09.28 | 22:29

6
ГОЛЕМИ БУКЛУЦИ СМЕ НАИСТИНА . ИМА ЛИ ДУМА В РЕЧТА НА РАДЕВ КОЯТО ДА НЕ Е С МИСЪЛ ЗА РОДИНАТА НИ . КАКВО ЛОШО ЧЕ КАЗВА ИСТИНАТА ЗА БЕЗУМНИЯ РАЗКОЛ В КОЙТО СЕ ВКАРАХМЕ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ . АМИ ДА ПРЕДИЗВИКВАМЕ НОВИ ИЗБОРИ И ДА СИ ВЪРНЕМ НЕДОНОСЕНИЯ КОМСОМОЛЕЦ ПРИНУДИТЕЛНО СТАНАЛ И КОМУНИСТ ГОРД НАСЛЕДНИК НА БАЩА МУ БАШ КОМУНИСТ КОЙТО СИГУРНО Е БИЛ ПО ЧЕСТЕН ОТ ОТРОЧЕТО СИ
БКП помияр разеденител

2018.09.28 | 22:09

5
Е ПЛЮШКО НЕМАТЕ НЕМА ТУКО ИЗЛЕЗЕШ И СЕ ИСКАЖЕШ НАПУК БОРИСОВ ТИЛИ ПРЕЗИДЕНТ РАЗЕДЕНИТЕЛ ЩЕ ОБЕДЕНЯВАШ
М.Ъ.Р.Ш.А ПРЕДАТЕЛСКА ОБАДИ СЕ НА БЕНЧО,АРАБАДЖИЕВ,КМЕТО НА КАРНОБАТ ЗА ДА ГИ ОБЕДЕНИШ В ЕДИН ЗАТВОР ДА ГИ ПОМИЛВАШ ЩОТО ТОЧНО ТАКИВА ТЕ ИЗБРАХА ЗА ПЛЮШКО НА БЪЛГАРИЯ СЪСИПА АРМИЯТА С ПАРВАНОВ НЕ ТЕ Е СРАМ ВСИЧКИ ОЛИГАРСИ ДА СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ КРАТКО И ЯСНО ,А ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ КУФАРИ ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ ДА БЪДАТ СЪБРАНИ ДАЛИ ЩЕ БЪДАТ ПОД ФОРМА НА ЗАВОДИ ИЛИ АПТЕКИ ИЛИ НЕЛЕГАЛНИ ФАБРИКИ ВСИЧКО ОТНЕТО ОТ БСП ЩЕ БЪДЕ ВЪРНАТО НА НАРОДА

Добави коментар

Водещи новини