Бисер Петков: С 90 % е намалял броят на децата в специализирани институции

  • 28 септември 2018 20:02

  • 2279
  • 2
Бисер Петков: С 90 % е намалял броят на децата в специализирани институции
© МТСП (архив)

От началото на реформата на деинституционализацията на грижите за деца броят на децата в специализирани институции намаля с 90 процента - от 7587 на 842. За този период всички домове за деца с увреждания бяха закрити, а децата от тях бяха настанени в алтернативни форми на грижа, които им осигуряват подкрепа в близка до семейната среда.

Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  на честването на десетгодишнината от създаването на Центъра за обществена подкрепа "Света София", който се управлява от фондацията "За нашите деца", съобщи пресцентърът на МТСП.

Социалната услуга обслужва 146 потребители - деца и техните семейства. Екипът й включва социални работници, семеен консултант, психолог, педиатър, специалисти по ранна детска интервенция.  Една от дейностите на Центъра "Света София" е насочена към подкрепа на малки деца, настанени извън семейството или в приемна грижа. 

Министър Петков е уверил, че реформата за деинституционализацията на грижите за деца ще продължи до нейния успешен завършек.

Процесът ще се насърчи от Закона за социалните услуги, който Министерството на труда и социалната политика подготвя в партньорство с неправителствените организации, доставчици на социални услуги, с представители на общините и с други заинтересовани страни.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2279 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ника

2018.10.05 | 06:03

2
А грижата за децата,които живеят на площ от 5 кв.м-без течаща вода,без тоалетна/дори външна/,често и без ток?За какви успехи говорим?Или това са потенциални избиратели и касички/да , не греша/за пари на разни измислени фондации?А после-някой бил казал,че сме циганска държава.И е сгрешил?!
x

2018.09.28 | 22:01

1
За хората да обясня с две думи какво реално става - смениха имената на "дом за деца с увреждания" на "Център за деца с увреждания и ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА" и готово! Реално освоиха се едни пари и всичко по старо му.... но вече в "семейна среда"!

Добави коментар

Водещи новини